Snön har anlänt till de franska skidstationerna

För några veckor sedan gjorde jag ett inlägg om snöbristen i de franska Alperna och om konsekvenserna för skidstationerna. Men det var då det. De senaste dagarna har bjudit fransmännen på kallt vinterväder och hel del snö.

Det är för övrigt inte bara i bergstrakterna som det fallit stora mängder, utan på en del håll även i lågterräng ända ner i Provence i sydöstra Frankrike, vilket orsakat stora problem i trafiken. Till och med Marseille ska ha fått någon centimeter snö, och i de korsikanska bergen har det kommit upp till en halv meter snö på ca 1500 meters höjd. Några stationer fick i helgen rent av senarelägga öppnandet på grund av risken för laviner.

De skidstationer som hyst farhågor för tillströmningen av skidturister under jullovet torde nu kunna blåsa faran över. Exempelvis mäter man i norra Alperna upp till en meter nysnö på runt 1800 m höjd, 50 cm på 1200 m och 40 cm på 900 m. I Pyrenéerna ungefär lika mycket.

Så om någon till äventyrs blivit orolig för sin skidsemester i Frankrike av mitt tidigare inlägg, kan jag således meddela att det nu ser mycket bättre ut!

Lars Knutsson