Snöbrist i franska alperna öppnar för cykling

Ett viktigt lov i de franska skolorna äger rum i anslutning till Allhelgonadagen, ”les vacances de la Toussaint”. Det startade i år den 21 oktober och varar till den 6 november.

Lovet är även viktigt för skidstationen "Les Deux Alpes", belägen i Alperna drygt 6 mil sydost om Grenoble, och brukar där markera inledningen av vintersäsongen. Men i år ser det inte ut att bli något skidåkande under lovet. Det finns nämligen nästan ingen snö!

De senaste 30 åren har man observerat hur glaciärerna minskat ganska allmänt i Frankrike, en utveckling som accelererat sedan 2003, och i ”Les Deux Alpes” har det i år alltså gått så långt att det troligen inte går att åka skidor alls under Allhelgonalovet. Det är första gången detta inträffar sedan stationen öppnade 1976. Bakgrunden är att det varit en riktigt varm sommar och torr höst i området.

Ett hårt slag för turistnäringen på orten, men man håller inte stängt utan har istället anpassat sig till situationen. De besökande erbjuds att köra utför pisterna med moutainbike, en aktivitet som man annars bedriver sommartid. Liftarna körs gratis för dem som vill prova på detta. Fjällvandring eller klättring är andra alternativ.

Lars Knutsson