Sista högsommarvärmen för i år?

Augusti har så här långt bjudit på mycket skral sommarvärme. Den preliminärt högsta temperaturen hittills är 25,6° uppmätt i Gladhammar i östra Småland den 4 augusti. Exempelvis så är Malmös, Göteborgs och Stockholms hittills högsta värde i augusti i år 23,7°, 23,4° samt 24,2°.  Prognoserna pekar nu på att varm luft tillfälligt drar in över Götaland framåt torsdag-fredag med temperaturer på som mest 25-27 grader i östra Götaland.

Värmen är som sagt bara på tillfälligt besök. Redan på lördag väntas svalare luft i väster ha pressat undan den varma luften. Resten av månaden ser sedan ut att bjuda på dagstemperaturer som i bästa fall når upp till 20 grader i södra Sverige.

Det kan mycket väl vara som så att veckans högsommartemperaturer i Götaland blir årets sista.

Midsommardagen 2016 sannolikt årets varmaste dag

Noterbart är att midsommardagens 31,8° i Målilla i Småland med största sannolikhet kommer att bli sommarens, och även årets, högsta temperatur. Vem hade väl kunnat tro att midsommardagen 2016 skulle ge årets högsta temperatur med tanke på de kyliga midsommarhelgerna vi hade både 2014 och 2015?

Den meteorologiska hösten står still

Den kommande veckan väntas bjuda på temperaturer över det normala i större delen av landet. Därmed väntas den meteorologiska hösten fortsätta stå still ett tag till. I nuläget har stora delar av norra Norrland sedan omkring den 10 augusti meteorologisk höst. För fjällkedjan är hösten tidsmässigt relativt normal men längre österut var den drygt en vecka före den normala tidtabellen. Lokalt till och med 2-2½ veckor tidigare jämfört med normaldatumet.