Sammanfattning av midsommarvädret - del 1

I stora drag har midsommarvädret inletts som förväntat. Det vill säga med varm, fuktig luft över framför allt södra Sverige och risk för utveckling av kraftiga regn- och åskskurar.

Något som var i stort sett lika förmodat är att regnskurarna inte hamnat exakt där prognoskartorna lagt dem.

Regnigaste natten i Lund på mer än 50 år

Under torsdagskvällen dök det plötsligt upp intensiva åskväder på väg in mot Skåne. En klass 2-varning utfärdades.

I Lund föll hela 57,5 mm på 12 timmar från kl 20 på torsdagskvällen till kl 08 på fredagsmorgonen. Det är den största regnmängden på 12 timmar i Lund sedan den 5 juli 1958. I Malmö föll samtidigt 43 mm och i Hörby 35 mm.

Dygnsnederbörd den 23 juni 2016
Dygnsnederbörd den 23 juni 2016. Illustration SMHI Förstora Bild


Det fanns även ett band med mycket kraftigt regn över Västergötland. Där fick Herrljunga 52,4 mm och Vårgårda 48,8 mm. Men där behöver man bara gå tillbaka till den 19 augusti 2014 för att finna ett kraftigare regn.

Ännu ingen tropisk natt

Den mycket varma, fuktiga och delvis molniga luftmassan över södra Sverige borde innebära viss sannolikhet för tropiska nätter, det vill säga en natt då temperaturen inte sjunker under 20,0°.

I skrivande stund (midsommarafton) har vi dock ännu inte haft någon sådan i Sverige i år. Under natten till fredagen var det ljummast i Karlskrona-Söderstjerna med 18,9° som lägsta temperatur.

Kanske kan midsommarnatten bli årets första tropiska. Det har varit rejält varmt under midsommaraftonen (preliminärt högsta temperatur 31° i Målilla).

Kortaste nätterna i norr

Man kan tycka att förutsättningarna för tropiska nätter borde vara störst i norra Sverige, där nätterna är som kortast. Norr om polcirkeln har vi ju midnattssol så här års.

Det finns också en del exempel på tropiska nätter i norra Norrland kring midsommartid. Till exempel vid Luleå flygplats den 20 juni 1974 och i Piteå den 21 juni 1966.

Men för närvarande är luftmassan över norra Sverige torrare och inte fullt lika varm, vilket minskar sannolikheten för tropiska nätter.