Ryssvärme i norr

Det har inte varit mycket till hetta i Sverige denna sommar. Säsongens hittills högsta temperatur är från den 28 maj med 30,1° i Oskarshamn.

Ändå finns den verkliga varmluften inte så långt bort. Vi har ju hört i nyheterna att värmerekord har slagits i Spanien, Grekland och Iran bland annat. Det har i juli även varit cirka 4 grader varmare än normalt vid den ryska Ishavskusten och upp över Novaya Zemlya.

Lite grann av den varmluften har nu åtminstone tillfälligt kommit in över nordligaste Sverige. I går den 24 juli var Haparanda varmast i landet med 25,0°. Det kan hinna bli ytterligare några grader varmare i norr innan varmluften pressas bort senare i veckan.

Det här inslaget av så kallad "ryssvärme" lär nog dra upp medeltemperaturen en aning i norra Norrland, där juli annars varit ordentligt kylig hittills.

Avvikelse från normal medeltemperatur den 1-24 juli 2017.
Avvikelse från normal medeltemperatur den 1-24 juli 2017. Illustration SMHI Förstora Bild


Om hela juli skulle ha fortsatt som hittills så hade det blivit den kyligaste julimånaden på 40 år på sina håll i norra Sverige.

Skandinavien avskärmat från varmluften i söder

Annars så har jetströmmarnas sydliga läge effektivt avskärmat Skandinavien från den verkliga varmluften i söder denna sommar.

Prognoserade jetströmmar den 27 juli 2017
Prognoserade jetströmmar klockan 02 natten mot den 27 juli 2017. Bilden är rätt typisk för den här sommaren med kraftiga jetströmmar i ett läge söder om Skandinavien. Illustration ECMWF Förstora Bild