Rekordvarm augustidag i Haparanda och Överkalix-Svartbyn

Som Sverker anfört i sitt blogginlägg "Säsongens första tropiska natt i kölvattnet på Hans" noterades årets första tropiska natt under tisdagen den 8 augusti. Detta då mycket varm och fuktig luft förts in österifrån över delar av Norrland. Under dagen har extremt höga augustitemperaturer noterats i Norrbotten och då främst södra Tornedalen med lokalt över 30°. Preliminärt har lokalt nya augustirekord satts där. Värmen är dock bara tillfällig. Redan under onsdagen väntas lägre temperaturer.

Rekordvarmt i Haparanda, Överkalix-Svartbyn och Pajala

I Haparanda (startår 1859) i Norrbotten hade man strax innan klockan 14 hela 31,1°. Detta är nytt augustirekord för Haparanda. Det tidigare löd på 29,7° och var från 1969. Under de mer än 160 år temperaturen mätts i Haparanda är detta alltså första gången temperaturen når upp i minst 30° där i augusti.

Även i närliggande Överkalix-Svartbyn (startår 1962) noterades nytt augustirekord med preliminärt 30,2° som högst. Där var den tidigare högsta uppmätta temperaturen i augusti 29,8° från den famösa sommaren 2018.

Också Pajala (startår 1940) fick ett nytt augustirekord under tisdagen. Där har det preliminärt varit 29,2° som högst. Det tidigare rekordet för augusti i Pajala var på 29,1° och uppmättes 1945. 

SMHIs hemsida: Max- och minvärden

Tangerat årshögsta för landet

Haparandas värde på 31,1° är inte bara nytt augustirekord för stationen utan även en tangering av årets hittills högsta temperatur. Lika varmt var det den 15 juni i Östmark-Åsarna i Värmland. Då tisdagens maximitemperaturer sammanställs strax efter klockan 20 återstår det att se ifall något högre värde dyker upp.

/Misha