Rekordtidigt meddelande om höga temperaturer

Torsdagen den 18 maj utfärdade SMHI säsongens första meddelande om höga temperaturer. Detta i skarp kontrast till det ovanligt kyliga vädret under de första veckorna av maj.

Ett meddelande om höga temperaturer utfärdas om dygnets maximitemperatur förväntas vara minst 26° i tre dygn i följd. Nu ska sägas att det inte är speciellt många år som SMHI har utfärdat den här typen av meddelande, det första utfärdades den 30 maj 2013 och avsåg då norra Norrbotten.

Om maximitemperaturer på minst 30° väntas tre dagar i följd så utfärdas en klass 1-varning för mycket höga temperaturer. Den första av det slaget utfärdades den 21 juli 2014.

Det var inledningen på en lång värmebölja och den 24 juli 2014 skedde en uppgradering till klass 2-varning för extremt höga temperaturer. Detta eftersom man bedömde att perioden med maximitemperaturer på minst 30° skulle pågå minst fem dygn.

Varmluften föregicks av ett kraftigt regnområde

I samband med den för årstiden mycket varma luft som strömmat in över södra Sverige så var det annan väderdramatik, vilket jag skrivit om i ett annat blogginlägg.

Regnigaste majdygnet på över 100 år i Bjuröklubb

Fredagen årets hittills varmaste dag

I skrivande stund (klockan 16) är dagens preliminärt högsta temperatur i landet uppe i 28,3° i Horn. Det är en putsning av säsongshögsta från torsdagen, men räcker nog inte till några nya värmerekord för maj.