Rekordtidig start på orkansäsongen i östra Stilla havet

Prognoserad bana för den tropiska stormen Adrian
Prognoserad bana för den tropiska stormen Adrian utfärdad den 10 maj klockan 11 svensk tid. Källa: National Hurricane Center Förstora Bild

Sent på tisdagen uppgraderade amerikanska National Hurricane Center (NHC) ett tropiskt lågtryck väster om Costa Rica till säsongens första tropiska storm i östra Stilla havet, namngiven Adrian. 

Därmed har orkansäsongen 2017 i östra Stilla havet, precis som på Atlanten, inletts före den officiella säsongsstarten. I östra Stilla havet, definierat som området från Nordamerikas västkust till longitud 140°W, inleds den officiella orkansäsongen den 15 maj.

"Off season storms" ovanliga i östra Stilla havet

Tropiska stormar och tropiska orkaner som bildas utanför den officiella orkanperioden kallas på engelska "off season storms". I östra Stilla havet är dessa betydligt mer ovanliga jämfört med på Atlanten. I östra Stilla havet finns endast fyra kända fall från 1984 (december), 1990 (maj), 1996 (maj) och 2012 (maj) där en tropisk storm eller orkan bildats utanför den officiella säsongen. Det tidigaste bildningsdatumet för en tropisk storm i regionen är den 14 maj. Detta utifrån den statistik som finns och anses vara tillförlitlig från år 1970 och framåt. Visserligen finns data även för åren 1949-1969 men tropiska stormar var underrapporterade under den perioden. I och med att Adrian bildades den 9 maj är det således en rekordtidig start på orkansäsongen i östra Stilla havet.

Adrian väntas intensifieras de närmaste dagarna

Enligt NHC senaste prognos väntas Adrian stadigt intensifieras de kommande dagarna och nå orkanstyrka framåt fredag. Hög havsvattentemperatur på närmare 30°C samt måttlig vertikal vindskjuvning ligger till grund för fortsatt intensifiering.

Som NHCs prognoserade bana för Adrian visar finns det på sikt en risk att södra Mexiko kan komma att beröras av Adrian. Hur det blir med detta återstår att se då detta ligger en bit framåt i tiden.

Rekordstark majorkan på södra halvklotet

På södra halvklotet har det varit en mycket inaktiv säsong. Dock bildades den tropiska stormen Donna i förra veckan. Under måndag morgon, den 8 maj, hade Donna intensifierats till en kraftfull kategori 4 – orkan på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan. Tidigare hade Donna berört öriket Vanuatu där det föll stora mängder regn. I Sola Vanua Lava föll sammanlagt 410 mm regn den 3-6 maj. 

Enligt orkanspecialist och meteorologen Philip Klotzbach som twittrat om detta är Donna den starkaste orkan som observerats under en majmånad på södra halvklotet. Noterbart är att tillförlitlig statistik över tropiska cykloner på södra halvklotet endast sträcker sig från omkring 1980 och framåt.