Rekordstor dygnsmängd för oktober i Överkalix-Svartbyn

Det intensiva lågtryck som drog in över landet under torsdagen gav ifrån sig stora mängder nederbörd. Vid stationen Överkalix-Svartbyn i Norrbotten uppmättes 33,2 mm vilket är den största dygnsmängd som observerats där i oktober. Det tidigare dygnsrekordet för oktober var 29,0 mm från 2007. Stationen i Överkalix-Svartbyn upprättades 1962 så mätserien är inte alltför lång men dock rekordvärdig då mer än 50 år passerat.

Allra mest nederbörd under torsdagen föll preliminärt i Övertorneå i Norrbotten där man fick 47,6 mm. Detta är den största dygnsmängd som observerats där i oktober för perioden 1952-2020. Data för 1999-2000 saknas dock. Den tidigare toppnoteringen var från 1973 då det kom 37,5 mm där. Nederbördsdata för Övertorneå finns före 1952 men inte i digitaliserad form för dygnsmängder. Av denna orsak kan vi inte säkert slå fast ifall Övertorneås värde är det största som observerats där.

Mer nederbörd väntas falla de kommande dygnen och det kan inte uteslutas att fler dygnsrekord för oktober kan komma att sättas i norra Norrland. I till exempel Karesuando där nederbördsmätningar finns från 1879 och framåt är den största dygnsmängd som fallit i oktober 27,8 mm vilket skedde under krigsåret 1942. Ifall fler dygnsrekord slås får vi anledning att återkomma om det i början av nästa vecka.

10 cm snö i Karesuando, mer snö på väg

I nordligaste Norrland föll nederbörden som snö på sina håll. Allra mest fick Karesuando i Lappland där man på fredagens morgon uppmätte ett snödjup på 10 cm. 

Under de närmaste dagarna väntas det kunna falla mer snö och det är inte omöjligt att ytterligare ett par decimeter nysnö kan komma att lägga sig i de inre delarna av Norrbottens län. 

Trevlig helg! Och ni som bor i berörda områden, kör försiktigt!

//Misha