Rekordregnig majdag i Piteå i söndags

Det har varit ett veckoslut med regn, snö och blåst. Det gäller i synnerhet i Norrbotten. Det är faktiskt så att söndagen den 12 maj 2019 är det regnigaste majdygn vi känner till i Piteå.

Huvudaktören i det här väderskeendet var ett intensivt lågtryck som passerade åt nordväst över Finland, och nu under måndagen dragit vidare upp till Ishavet.

Väderläget klockan 08 den 12 maj 2019.
Väderläget klockan 08 den 12 maj 2019. Illustration SMHI Förstora Bild

Tillhörande nederbördsområde berörde framför allt norra Norrland med både regn och snö. De allra största mängderna rapporterades från Norrbottenskusten och där var det i huvudsak fråga om regn.

Dygnsnederbörd den 12 maj 2019
Dygnsnederbörd den 12 maj 2019 Illustration SMHI Förstora Bild

Från Piteå rapporterades 44,2 mm, vilket är den största regnmängd vi känner till för den stationen under ett dygn i maj månad. Det tidigare dygnsrekordet för maj i Piteå var 36,5 mm och har stått ända sedan den 1 maj 1938.

Rekordstor dygnsnederbörd för maj rapporterades även från bland annat Murjek i ostligaste Lappland. Där fick man 38,6 mm, varav en del föll som snö. Det innebar att man där hade 5 cm nysnö på måndagsmorgonen.

Från några av Försvarsmaktens väderstationer rapporterades ännu större nederbördsmängder, även om de använder en alternativ teknik med optisk nederbördsmätning. Boden rapporterade 56,5 mm under söndagsdygnet och Jokkmokk flygplats 44,8 mm.

Varm luft strömmade upp över Ryssland

På det intensiva lågtryckets framsida strömmade mycket varm luft upp mot den ryska Ishavskusten. På sina håll har man haft cirka 17 grader över det som är normalt för årstiden. I exempelvis Arkhangelsk var det hela 29,1° varmt under lördagsdygnet.

Sverker Hellström