Rekordlång orkansvit på Atlanten

Som bekant så har årets orkansäsong på Atlanten varit mycket aktiv med exempelvis två kategori 5 - orkaner (Irma och Maria). I måndags, den 9 oktober, bildades säsongens femtonde tropiska storm, namngiven Ophelia. Sedan dess har stormen stadigt intensifierats och i onsdags kväll den 11 uppgraderade amerikanska National Hurricane Center (NHC) Ophelia till en orkan av kategori 1 på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan.

I och med detta har nu hela 10 tropiska orkaner i följd (Franklin till Ophelia) bildats på Atlanten vilket är en rekordlång svit. Det har dock inträffat tidigare att 10 tropiska orkaner i följd uppstått på Atlanten men vi får gå ända tillbaka till orkansäsongerna 1893, 1886 och 1878 för att finna en lika lång svit. Man bör dock betänka att kortlivade tropiska stormar kan ha gått oupptäckta under de tre nämnda orkansäsongerna i slutet av 1800-talet.

Drygt 1½ månad återstår av den officiella orkansäsongen 2017 varför det återstår att se ifall sviten kommer att hålla i sig eller inte. Oavsett vilket så är de kommande namnen på den förbestämda namnlistan som används över tropiska stormar och orkaner på Atlanten i tur och ordning Philippe, Rina, Sean och Tammy.

Satellitbild över den tropiska orkanen Ophelia den 12 oktober
Satellitbild över den tropiska orkanen Ophelia den 12 oktober. Källa: NOAA. Förstora Bild

Tropisk cyklon mot norra Filippinerna, sydligaste Kina och norra Vietnam

Medan orkansäsongen varit extremt aktiv på Atlanten har det så här långt varit en synnerligen inaktiv sådan i västra Stilla havet. Ett tropiskt lågtryck, TD-24, som finns strax öster om norra Filippinerna väntas växa i styrka och uppgraderas till den tropiska stormen Khanun. På sikt väntas Kinas sydligaste provins, Hainan, med sina drygt 9 miljoner invånare och norra Vietnam få påhälsning av den tropiska cyklonen. Det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center (JTWC) prognoserar att TD-24 framåt helgen kommer att ha utvecklats till en kategori 1 – orkan. Det primära hotet från TD-24 kommer att vara det ymniga regnet som kan ge upphov till översvämningar och jordskred.

Prognoserad bana för den tropiska cyklonen TD-24
Prognoserad bana för den tropiska cyklonen TD-24 utfärdad den 12 oktober klockan 11 svensk tid. Källa: Joint Typhoon Warning Center. Förstora Bild

//Misha