Rekord för högsta lufttryck i oktober två dagar i rad

Medan intensiva tropiska orkaner drar fram på andra håll i världen, så har ett extremt mäktigt högtryck dominerat Sverige i början av oktober.

Det gamla lufttrycksrekordet för oktober slogs två dygn i rad

Först ut med att slå det gamla rekordet var Vilhelmina flygplats där 1050,2 hPa uppmättes klockan 09 den 4 oktober.

Vilhelmina flygplats
Automatstationen vid Vilhemina flygplats Förstora Bild

Efter en tillfällig dämpning av de allra högsta lufttrycken, så nådde senare högtrycket sin allra största mäktighet längre söderut. Sveg i Härjedalen rapporterade det nya rekordvärdet 1050,7 hPa klockan 08 den 5 oktober.

Automatstationen i Sveg
Automatstationen i Sveg. Foto SMHI Förstora Bild

Stockholm har nu blivit av med sitt enda svenska väderrekord

Det tidigare rekordet för högsta lufttryck i oktober är ett av våra äldsta. Det sattes den 14 oktober 1896 med 1048,6 hPa i Stockholm.

Detta är det enda officiella svenska väderrekord som innehafts av Stockholms observatorium, men det är nu alltså slaget.

Mycket stora lufttrycksvariationer den senaste tiden

Det är bara en vecka sedan Sverige upplevde det näst lägsta lufttryck som observerats i september månad. Det var den 30 september som Överkalix-Svartbyn registrerade 963,3 hPa.

Nu är det alltså rekord åt andra hållet. Men det är inte helt unikt att ytterligheter i lufttryck följer tätt inpå varandra.

Till exempel i november 1985. Då passerade den 6 november det näst djupaste lågtryck vi observerat i november månad. Tolv dygn senare, den 18 november, noterade Malung och Östmark-Rännberg nytt högtrycksrekord för november med 1056,0 hPa.

Ett annat exempel är från februari 1962 då under en tiodygnsperiod två mycket djupa lågtryck passerade följt av ett ovanligt mäktigt högtryck.

Om vi går till vårt grannland Danmark så finner vi från deras Vejrekstremer i Danmark att deras absoluta högtrycksrekord respektive lågtrycksrekord noterades inom loppet av fyra veckor den 23 januari 1907 med 1062,5 hPa och 20 februari 1907 med 943,9 hPa. Till råga på allt var det i Skagen som båda rekordvärdena noterades.