Rejält kalluftsutbrott över Europa

Vårvädret har fått sig en ordentlig törn och för årstiden mycket kall luft har strömmat ner över stora delar av Europa. Under veckoslutet och början av nästa vecka är det nya portioner kalluft på väg.

Prognos den 12 april 2021
Prognos gällande för cirka 5 km höjd på måndag den 12 april 2021. Källa: ECMWF Förstora Bild

Kalluften har sträckt sig en bra bit upp i atmosfären och flera stationer på hög höjd i Alperna har noterat nya köldrekord för april månad.

Några exempel på rekordrapporter:

Vid den italienska stationen Capanna Margherita (4560 möh) uppmättes -33,6° igår den 7 april. För att överhuvudtaget hitta en lägre apriltemperatur i Europa får vi gå tillbaka till den 3 april 2004 då Pechora i nordligaste Ryssland hade -33,7°.

Den allra högst belägna stationen i Europa, Colle Major (4750 möh), har tyvärr varit ur funktion en längre tid. 

Vid Jungfraujoch i Schweiz (3580 möh) var det -26,3° under onsdagsmorgonen den 7 april. Det slår stationens tidigare aprilrekord på -26,0° från den 3 april 1970. Enligt den schweiziska vädertjänsten är det även nytt aprilrekord för hela det schweiziska officiella stationsnätet.

Enligt den slovenska vädertjänsten noterades där nytt nationellt köldrekord för april med -20,6° igår i Nova vasi na Blokah (718 möh). Tidigare rekord var -20,4° i Rodnem Polju den 9 april 1956.

I Sverige då?

Den djupaste kalluften har smitit förbi väster om Sverige på sin väg ner mot kontinenten. Så för vår del har det inte handlat om någon extremkyla utan ett vanligt bakslag i vårvädret och inte mycket mer.

I ett nutida klimat (referensperiod 1991-2020) har temperaturen varje aprilmånad sjunkit under -20° någonstans i Sverige och sex aprilmånader under -30°.

Hittills i april i år har det däremot som lägst varit -19,0° i Latnivaara den 8 april. Det absoluta köldrekordet för april, -36,5° i Karesuando den 6 april 1916, har inte ens legat inom synhåll.

Står Alaska på tur härnäst?

Det har flaggats för ett kraftigt köldutbrott även över Alaska de närmaste dagarna. Hotade köldrekord finns med i spekulationerna, bland annat delstaten Alaskas aprilrekord på -45,6°.

Så vi kanske får anledning att återkomma till detta när mer siffror finns att tillgå.

Sverker Hellström