Redan över normal septembernederbörd för Harstena

Trots att det bara gått tre dygn av september så kan vi redan nu med säkerhet säga att månaden inte kommer att bli torrare än normalt i hela Sverige. Vid delar av Östgöta- och Smålandskusten har det nämligen redan efter tre dygn kommit lika mycket regn som normalt under hela september.

Under gårdagens nederbördsdygn (från klockan 08 den 2:e till klockan 08 den 3:e) så föll det 49,0 mm på Harstena i Östgötaskärgården. Tillsammans med lite småskvättande de andra dygnen hittills i september så har man på Harstena redan kommit över den normala nederbördsmängden i september som är 50,8 mm.

Avvikelse från normal nederbörd 1-3 september 2017
Avvikelse från normal nederbörd 1-3 september 2017. Till skillnad från i sydost har högtrycket i norr inneburit en torr inledning av september. Illustration SMHI

Nu kan det låta mer dramatiskt än det egentligen är att man fått en normal månadsmängd på bara något dygn. Praktiskt taget aldrig faller månadens nederbörd jämnt fördelad över månadens alla dygn. Nederbörden är till sin natur mosaikartad med enstaka kraftiga regn omväxlande med längre eller kortare perioder med uppehållsväder.

Dygnsmängden på 49,0 mm på Harstena är den största där på nästan exakt 17 år. Den 2 september 2000 fick man nämligen 50,4 mm. Den största kända dygnsmängden på Harstena (startår 1942) är 76,2 mm den 8 augusti 1960.

Tre stationer med lite kortare mätserier rapporterade ännu mer nederbörd än Harstena.

  • Hellerö 67,3 mm
  • Tryserum 62,2 mm
  • Börrum 56,3 mm

Hellerö ligger i nordöstra Småland och Börrum i sydöstra Östergötland. Tryserum ligger i östgötska Småland. Med denna något kryptiska beteckning avser jag det lilla område söder om Valdemarsvik som tillhör landskapet Småland men Östergötlands län.

// Sverker Hellström