Potentiellt extremt farlig orkan mot norra Filippinerna

Under lördagen bildades den tropiska stormen Haima öster om Filippinerna. På lördag förmiddag, den 15 oktober, gick det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center ut med en mycket allvarlig prognos vilken stipulerade att Haima skulle utvecklas till en livsfarlig kategori 5 – orkan. Detta samtidigt som Haima då bara klassades som en svag tropisk storm.

Sedan i lördags har Haima snabbt intensifierats och klassas nu av JTWC som en kategori 3 – orkan på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan. JTWCs senaste prognos pekar på att Haima imorgon, tisdag kommer att ha utvecklats till en kategori 5 – orkan samtidigt som den då närmar sig norra Filippinerna. En viss försvagning av orkanen är prognoserad när den närmar sig norra Filippinerna men helt klart kommer Haima sannolikt att vara en extremt farlig orkan och utgöra ett allvarligt hot mot norra Filippinerna.

Norra Filippinerna är förmodligen världens mest orkanutsatta område och har således en viss vana av intensiva orkaner.

Prognoserad bana för orkanen Haima
Prognoserad bana för den tropiska orkanen Haima utfärdad den 17 oktober klockan 11 svensk tid. Vindangivelser i knop där en knop motsvarar cirka 0,5 m/s. Källa: Joint Typhoon Warning Center. Förstora Bild