Potentiell ”Bonnie” mot sydöstra USA?

Den officiella starten av orkansäsongen på Atlanten sker den 1 juni. Emellertid är det inget som de tropiska cyklonerna bryr sig om. I mitten av januari bildades som drog in över Azorerna. Detta var en sällsynt företeelse för att vara i januari. Nu kan det vara dags igen för en tropisk storm att dyka upp.

NHC: 90% sannolikhet för en tropisk cyklon 

Under fredagen fanns ett lågtrycksområde nordost om Bahamas som amerikanska National Hurricane Center bedömer har 90% sannolikt att utvecklas till en tropisk eller subtropisk cyklon de närmaste 48 timmarna. Oavsett om lågtrycket utvecklas till en Bonnie och rör sig in över sydöstra USA väntas den vara svag men kan ge upphov till ymnigt regn. Detta skulle kunna leda till översvämningar och jordskred.

Ovanligt med två tropiska cykloner före utgången av maj

Ifall en tropisk storm verkligen utvecklas och namnges ”Bonnie” vore det en ovanlig händelse. Att två tropiska stormar utvecklas före utgången av maj månad har bara inträffat fyra gånger tidigare sedan man år 1851 började föra statistik över tropiska stormar och orkaner på Atlanten, nämligen 2012, 1951, 1908 samt 1887. 

National Hurricane Centers sida kan man följa utvecklingen av det tropiska lågtrycket.

Efter Bonnie följer namnen Colin, Danielle, Earl, Fiona och Gaston.