På spaning efter våren – del 2

Idag är det den 15 februari i almanackan, vilket är det tidigaste datumet som den meteorologiska våren kan anlända till Sverige. Kall luft täcker emellertid landet. Bara vid ett fåtal stationer längs sydkusten samt lokalt på Gotland förekommer temperaturer på omkring 1-2 plusgrad som mest. Därmed är det är i nuläget mycket tveksamt om någon av våra mätstationer kommer att kunna få vår från och med den 15. Detta då även tisdagen ser ut att bli kall.

Prognos: mildare väder från den 19

Utifrån den senaste prognosen ser det emellertid ut som att mildare luft mer allmänt letar sig in över landet från fredag den 19 och fram till onsdag den 24. Plusgrader förväntas då över Götalands kustområden. Därmed bör det finnas gott hopp om att den meteorologiska våren kan komma att börja etablera sig i Sydsverige inom en snar framtid. Dock får vi vänta och se ifall någon station lyckas få vår från och med den 15.

När detta inlägg skrevs fanns ett fåtal stationer där dygnsmedeltemperaturen utifrån dagens hittills observerade timvärden bedöms ha en rimlig chans att hamna över 0,0° för den 15 februari. Dessa är exempelvis Falsterbo (Skåne), Utklippan (Blekinge skärgård), samt Hoburg på Gotland.

Del 3 i ”På spaning efter våren” beräknas publiceras på torsdag den 18 eller fredag den 19.