Ovanligt kraftigt snöfall längst i norr

Nordligaste Sverige berördes av ett för årstiden ovanligt omfattande snöfall under veckoslutet. I Kvikkjokk i norra Lapplandsfjällen har man inte fått så mycket snö så sent på säsongen sedan 1928.

Detta hände samtidigt som man i södra Sverige snuddade vid värmerekorden för maj månad. Detta har Misha sammanfattat i ett annat blogginlägg.
Höga temperaturer i söder den gångna helgen

Väderläget klockan 14 den 28 maj 2017
Väderläget klockan 08 den 28 maj 2017. På analyskartan ser vi att två fronter skiljer den allra varmaste luften över södra Sverige från den kalla luften längst i norr. Illustration SMHI Förstora Bild

I Kvikkjokk-Årrenjarka hade man på söndagsmorgonen den 28 maj ett snödjup på 10 centimeter, detta efter att ha rapporterat barmark dagen innan.

För den stationen får vi gå tillbaka till 1995 för att finna ett större snödjup den 25 maj eller senare. Andra tillfällen var 1977, 1973, 1958 och 1955.

Men i alla de fallen handlade det om kvarliggande snötäcke. För att finna ett fall med mer nysnö så sent på säsongen i Kvikkjokk får vi gå tillbaka till den 9 juni 1928. Då man fick 12 centimeter.

Stora mängder nysnö är inte okänt ens i juni

Även om det nu för just stationen Kvikkjokk-Årrenjarka är mycket länge sedan man upplevde ett likande snöfall så sent på säsongen, så behöver man på andra håll inte gå fullt så långt tillbaka i tiden. Vad sägs exempelvis om att det bildades snötäcke i Götaland två junimånader i rad år 1981 och 1982.
Sena snöfall i Sverige