Ovanligt kall påskafton i Svealand

Efter en varm inledning av april så har det lagom till påskhelgen dragit ner för årstiden kall luft över Sverige.

Under långfredagen den 14 april bäddades stora delar av Svealand och nordöstra Götaland in i ett senkommet snötäcke. Snöfallet följdes av en klar och för årstiden mycket kall natt. Trots att vi nu hunnit till mitten av april så var det vid några stationer mycket låga temperaturer jämfört med vad som brukar gälla för hela april månad.

I Örebro var det med -12,9° den kallaste aprilnatten sedan 1944.

I Karlstad var det med -9,0° den kallaste aprilnatten sedan 1985.

I Floda i inre Sörmland sjönk temperaturen till imponerande -16,9°, vilket är drygt sex grader lägre än stationens tidigare aprilrekord. Stationen är dock inte äldre än 1995.

Nysnötäcke bidrar till kraftig avkylning

Ett nysnötäcke som följs av en klar och vindsvag natt brukar vara en bra förutsättning för låga temperaturer. Nysnötäcket har säkert också varit en bidragande orsak till påskaftonens låga temperaturer i Svealand och nordöstra Götaland.

Mätplatsen vid SMHI den 15 april 2017
Mätplatsen vid SMHI i Norrköping inbäddad i ett vackert nysnötäcke påskaftonen den 15 april 2017. Foto Sverker Hellström Förstora Bild

Här i Norrköping uppmättes 9 cm snö på påskaftonens morgon. För att finna ett lika djupt snötäcke i Norrköping den 15 april eller senare får vi gå tillbaka till 1992 då det var 22 cm den 16 april.

I Norrköping var det -7,4° på påskaftonen och lika kallt var det den 17 april 1992. Därefter finns det inget exempel på så låga temperaturer i Norrköping så sent på säsongen, som det var nu under påskaftonen.