Ovanligt högt lufttryck för att vara i april

Ett för årstiden ovanligt mäktigt högtryck har parkerat över mellersta Skandinavien nu i mitten av april. Som högst har Storlien-Storvallen rapporterat ett lufttryck på 1043,4 hPa natten till den 19 april. Det är 20 år sedan vi uppmätte ett högre lufttryck i Sverige i april månad.

Bilden visar en karta med en analys av väderläget över Nordeuropa den 18 april 2023.
Analys av väderläget gällande klockan 14 den 18 april 2023. Illustration SMHI Förstora Bild

Vädret har hittills varit högtrycksbetonat större delen av april. Det är inte samma högtryck som berört Sverige hela tiden, men det har varit en tendens till ständig nybildning av högtryck och högtrycksryggar.

Analyskartan från tisdagen den 18 april visar det mäktiga högtrycket över så gott som hela Skandinavien i kontakt med ett annat högtryck över nordvästra Ryssland.

På sina håll högsta lufttrycket sedan mars förra året

För några stationer har det nu i april till och med varit högre lufttryck än någon gång under hela den egentliga vintersäsongen. Det gäller till exempel i Malung i Dalarna och Storlien-Storvallen i Jämtland, där det inte varit så här högt lufttryck sedan det mycket mäktiga högtrycket i mars 2022.

När det gäller lufttrycksextremer så finns det en tydlig årlig gång med mäktigare högtryck och djupare lågtryck under vintermånaderna än under sommarmånaderna. Vårmånaderna och höstmånaderna utgör övergångsperioder däremellan.

Senast vi hade ett högre lufttryck i Sverige i april var för 20 år sedan då Hemling i Ångermanland som högst nådde 1044,4 hPa vid midnatt den 17-18 april 2003.

Detta var då det högsta uppmätta lufttrycket i april i Sverige sedan 1962. Det svenska aprilrekordet för högsta lufttryck är ännu äldre och faktiskt det allra äldsta av våra nationella väderrekord. Det lyder på 1047,1 hPa och registrerades i Uppsala den 15 april 1860.

Svenska lufttrycksrekord

Sverker Hellström