Ovanlig tropisk storm hotar Östtimor

Det lilla landet Östtimor i Bandasjön, i sydöstra Asien, hotas nu av en ovanlig tropisk storm, namngiven Lili. Det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center (JTWC) klassade på torsdagen Lili som en minimal tropisk storm. Enligt JTWCs prognos kan Lili möjligen komma att nå Östtimor under fredag kväll svensk tid. Antingen i form av en minimal tropisk storm eller ett tropiskt lågtryck. JTWC poängterar att det råder en hög osäkerhet i den exakta prognoserade banan.

Prognoserad bana för den tropiska stormen Lili utfärdad den 9 maj.
Prognoserad bana för den tropiska stormen Lili utfärdad den 9 maj. Källa: Joint Typhoon Warning Center. Förstora Bild

Kraftigt regn det primära hotet från Lili

Oavsett om Lili når fram till Östtimor i form av en tropisk storm eller ett tropiskt lågtryck så kommer det primära hotet för invånarna där att vara kraftigt regn vilket i så fall skulle kunna ge upphov till översvämningar.

Satellitbild över den tropiska stormen Lili
Satellitbild över den tropiska stormen Lili. Källa: Joint Typhoon Warning Center. Förstora Bild

Östtimor har inte drabbats av en tropisk storm ännu

Östtimor är både till ytan och befolkningsmässigt något mindre än Västergötland och ligger nära ekvatorn i ett område där tropiska cykloner sällan uppträder. Utifrån den tropiska cyklondatabas som Australiens vädertjänst Bureau of Meteorology tillhandahåller för perioden 1969 och fram till 2018 har endast två kända tropiska cykloner passerat över östaten. Det första tillfället var i april 1995 då det tropiska lågtrycket Chloe passerade. Nästa gång en tropisk cyklon kom på besök i Östtimor var 2003 då det tropiska lågtrycket Gillian passerade över landet. Både Chloe och Gillian kom senare att utvecklas till kraftfulla tropiska orkaner. 

Man bör komma ihåg att statistiken över tropiska cykloner på södra halvklotet generellt sett var av låg kvalitet fram till 1980-talet varför tropiska cykloner på 1970-talet kan ha gått oupptäckta.

Med detta sagt så har det alltså ännu inte inträffat att en tropisk storm dragit in över Östtimor.

//Misha