Ovanlig kategori 5-orkan närmar sig obebodda Johnston atoll

Under gårdagen genomgick den tropiska stormen Walaka i centrala Stilla havet en explosiv utveckling. På 24 timmar intensifierades Walaka från en minimal kategori 1-orkan till en extremt kraftfull kategori 5-orkan. 

Kategori 5-orkaner i centrala Stilla havet är ovanliga. I år har vi dessutom haft två stycken, Lane och Walaka. Mellan 1971 och 2018 har till dags dato endast sex stycken nått kategori 5 i denna region. De andra som nått kategori 5 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan i centrala Stilla havet är Ioke (2006) samt Gilma, Emilia och John som alla bildades under orkansäsongen 1994.

Satellitbild över den tropiska orkanen Walaka i centrala Stilla havet.
Satellitbild över den tropiska orkanen Walaka i centrala Stilla havet. Källa: Joint Typhoon Warning Center. Förstora Bild

Mot obebodd atoll 

Med Walaka som en kategori 5-orkan är det lyckligtvis inga bebodda landområden som ligger i skottgluggen för orkanens prognoserade bana. Det enda landområde som väntas påverkas av Walaka är den sedan 2004 obebodda Johnston Atoll som tillhör USA. 

Walaka avslutar namnlista efter 36 år

Enligt orkanspecialisten Eric Blake vid USAs Nationella Orkancenter NHC som twittrat om det är Walaka det sista namnet på Central Pacific Hurricane Centers (CPHC) rullande namnlista över tropiska stormar och orkaner. Listan initierades 1982 och först nu, 36 år senare har samtliga 48 namn på listan använts. Det första namnet som användes var "Akoni" som bildades den 30 augusti 1982. Nästa tropiska storm som bildas i centrala Stilla havet kommer att namnges "Akoni".

Av de 48 tropiska oväder som bildats under de här 36 åren har fyra av dessa varit såpass destruktiva att deras namn strukits från namnlistan. 

Kategori 5-orkanen Kong-Rey väntas försvagas

I västra Stilla havet finns i skrivande stund ytterligare en kategori 5-orkan, namngiven "Kong-Rey". Orkanen befinner sig just nu en bra bit öster om Filippinerna. Enligt det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center (JTWC) väntas orkanen under de närmaste dagarna röra sig på en nordvästlig bana samtidigt som den försvagas. När den väl passerar mellan de japanska öarna Ryukyu Islands kommer den sannolikt att klassas som en kategori 1 eller 2-orkan. Under helgen väntas Kong-Rey dra in över Sydkorea, antingen som en minimal kategori 1-orkan eller en tropisk storm.

Enligt orkanspecialisten Philip Klotzbach vid Colorado State University (CSU) som twittrat om det är det första gången sedan juli 2005 som två tropiska orkaner klassas som kategori 5 vid samma tidpunkt.

Prognoserad bana för den tropiska orkanen Kong-Rey utfärdad den 2 oktober.
Prognoserad bana för den tropiska orkanen Kong-Rey utfärdad den 2 oktober. Källa: Joint Typhoon Warning Center. Förstora Bild