Orkansäsongen 2020 nu historisk

Den 10 november 2020 skrevs historia på Atlanten. Då bildades den subtropiska stormen Theta ute över öppet vatten i den östra delen av Atlanten. Därmed har nu 29 tropiska stormar bildats i år. Det betyder att 2020 är det år då flest tropiska stormar inträffat under en och samma säsong på Atlanten. Det tidigare rekordåret var 2005 då det bildades 28 tropiska stormar. Statistik över tropiska stormar och orkaner på Atlanten finns från 1851 och framåt.

Eta kanske når land i USA i helgen

Eta ställde till med massiv förstörelse och dödsfall i Centralamerika och under måndagen den 9 drog Eta in som en tropisk storm över södra Florida. Antalet stormar eller orkaner som nått land i USA är nu uppe i 11. Det tidigare rekordet från 1916 var nio. Eta har ytterligare några strängar på sin lyra utifrån den senaste prognosen från amerikanska National Hurricane Center (NHC). Framåt helgen kan Eta möjligen nå land över den norra delen av Florida som en minimal tropisk storm eller, vilket förefaller mest troligt i nuläget, som ett tropiskt lågtryck. 

Att tropiska stormar når land i USA så sent som i mitten av november händer. Det allra senaste datumet då en tropisk storm nått land i USA är den 1 december. Detta skedde anno 1925 i samband med att en tropisk storm drog in över Florida. 

Prognoserad bana för den tropiska stormen Eta.
Prognoserad bana för den tropiska stormen Eta utfärdad klockan 16 svensk tid den 10 november. Källa: National Hurricane Center. Förstora Bild

Theta potentiellt hot mot Madeira

Den subtropiska stormen Theta väntas enligt NHC röra sig på en i huvudsak ostlig bana. Framåt helgen finns en viss risk att stormen når eller berör den portugisiska ön Madeira. Detta ligger dock en bit framåt i tiden. Dock får Theta ses som ett potentiellt hot mot den i vanliga fall attraktiva turistön.

Prognoserad bana för den subtropiska stormen Theta.
Prognoserad bana för den subtropiska stormen Theta utfärdad klockan 16 svensk tid den 10 november. Källa: National Hurricane Center. Förstora Bild

70 procents risk för Iota

Amerikanska National Hurricane Center (NHC) gav på tisdagen en väderstörning i östra Karibien 70 procents sannolikhet att utvecklas till ett tropiskt lågtryck under de kommande fem dygnen. Detta då störningen rör sig mot västra Karibien där de atmosfäriska förhållandena väntas vara mer gynnsamma för uppkomst av tropiska oväder. Nästa namn på listan är Iota.

Hur långt kan vi nå i antalet stormar?

Ifall Iota bildas kommer 30 tropiska stormar att ha utvecklats under 2020. Då är vi i mitten av november och någon lär säkert undra hur långt vi kan nå på namnlistan av grekiska alfabetet. Som jag ser det kan vi maximalt komma att se ytterligare tre oväder till efter Iota. En mer realistisk bedömning är en storm till.

Rekordet för antal tropiska stormar som bildats i december är två vilket endast inträffat två gånger sedan 1851, nämligen 1887 och 2003. Ifall vi tänker oss att en kortlivad storm hinner bildas under slutet av november skulle vi i så fall komma upp i ytterligare tre namn vilket skulle ge 33 tropiska oväder för hela 2020. Dessa skulle i så fall namnges Kappa, Lambda och My vilka är namnen efter Iota.

Oavsett vilket avslutas orkansäsongen 2020 definitivt vid tolvslaget på Nyårsafton. Ifall en tropisk storm bildas den 1 januari 2021 kommer namnet att tas från listan över 2021 års namn. Först ut 2021 är Ana...