Orkanen Megi väntas drabba Taiwan

Vi är inne i högsäsongen för tropiska cykloner på norra halvklotet. I västra Stilla havet kommer Taiwan under tisdagen drabbas av ytterligare en tropisk orkan. För två veckor sedan drog den kraftfulla orkanen Meranti förbi den södra delen av Taiwan där stora mängder regn föll, lokalt upp emot 800 mm på 24 timmar. En vecka senare berördes den norra delen av Taiwan av orkanen Malakas som medförde stora mängder regn.

Under tisdagen väntas den tropiska orkanen Megi drabba i princip hela ön med ymnigt regn, kraftiga vindar och en farlig stormflod. Det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center (JTWC) klassar i nuläget Megi som en kategori 2 – orkan på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan. Den senaste prognosen indikerar att Megi kortvarigt når kategori 3 men kommer att vara av kategori 2 när den väl når land på Taiwans ostkust.

Prognoserad bana för orkanen Megi
Prognoserad bana för den tropiska orkanen Megi utfärdad den 26 september klockan 11 svensk tid. Vindangivelsen är i knop där en knop motsvarar drygt 0,5 m/s. Källa: Joint Typhoon Warning Center. Förstora Bild

En kategori 2 - orkan låter förmodligen inte särskilt imponerande. Megi är dock stor till ytan vilket innebär att ett större område kommer att påverkas av den.

Satellitbild över den tropiska orkanen Megi
Satellitbild över den tropiska orkanen Megi på morgonen den 26 september. Källa: Joint Typhoon Warning Center. Förstora Bild

Megi följs och övervakas av Joint Typhoon Warning Center.