Nytt årshögsta och ett tangerat septemberrekord

Måndagen den 3 september blev en varm eller mycket varm dag i hela Sverige, framför allt i mellersta och norra Norrland. I Gunnarn/Stensele (vars mätserie startade 1860) uppmättes 24,4° vilket är ett tangerat septemberrekord för stationen där mätningar med maximitermometer infördes 1885. Lika varmt var det där den 3 september 1999.

Landets högsta temperatur under måndagen rapporterades dock från Observatoriekullen i Stockholm där temperaturen kom upp i 25,5°. Detta var även enda stationen i landet där temperaturen nådde minst 25,0°. Det är inte omöjligt att detta även var årets sista dag med högsommartemperatur (minst 25,0°) någonstans i landet. 

Nytt årshögsta i Mariestad den 8 augusti

I takt med att vi nu får in journaler från våra observatörer står det klart att de 34,6° som uppmättes i Hästveda den 26 juli inte längre är årets högsta temperatur. Den titeln övertas nu istället av Mariestad i Västergötland där temperaturen kom upp i 34,7° den 8 augusti. Det återstår dock att se ifall det inkommer ett högre värde men sannolikheten för detta får ses som mycket liten.