Nikkaluokta var varmast i landet i fredags

Nikkaluokta i de norra Lapplandsfjällen är ju mest känt för låga temperaturer vintertid. Men i fredags den 22 januari var Nikkaluokta varmast i Sverige med +1,4°. Väderöarna vid Bohuskusten kom på andra plats med +1,1°.

Är detta unikt? Nej det är det inte. Nikkaluokta har ett geografiskt läge som möjliggör både ovanligt höga och låga temperaturer.

Den 7-8 januari var Nikkaluokta en av de kallaste platserna i landet med -42,4°. Så sent som vid middagstid på torsdagen den 21 låg temperaturen fortfarande under -30°.

Men efterhand började allt mildare luft ta sig in med tilltagande vind omkring väst. Snabbast var temperaturökningen mellan klockan 05 och 06 på fredagsmorgonen, då temperaturen steg från -14,9° till -1,6° på en timme.

Väderläget klockan 13 den 22 januari 2016.
Väderläget klockan 13 den 22 januari 2016. Förstora Bild

När vi har ett väderläge med en högtrycksrygg över södra och mellersta Sverige samtidigt som milda västvindar utbreder sig i norr, så ligger Nikkaluokta bra till för att få den högsta temperaturen.

Mild luft strömmar ner i fjälldalen som är rätt utsatt för västvindar. Dessutom kan temperaturen nog få hjälp av en svag föhnverkan när luften sjunker ner på ostsidan av fjällkedjan.

I december 2007 var Nikkaluokta både varmast och kallast i landet

Under den mycket milda decembermånaden år 2007 inträffade det nästintill unika att Nikkaluokta svarade för både månadens högsta och lägsta temperatur i landet.

Den 5 december det året hade Nikkaluokta -28,8° och den 18 december rekordvärdet +11,0°. Det räckte för att vinna både värmeligan och köldligan den månaden