Mycket blåsigt i söder söndagen den 14 april

Under söndagen den 14 april passerade ett omfattande lågtrycksområde österut över landet och följdes av kyligare väder. I samband med lågtryckspassagen uppmättes stormbyar i Götaland och lokalt även vid sydöstra Svealand. Dessa var inte begränsade till kusten utan förekom även in över land. Lokalt var det fråga om aprilrekord för både byvinden och medelvinden.

Analys av väderläget klockan 14 den 14 april.
Analys av väderläget klockan 14 den 14 april. Illustration SMHI Förstora Bild

Två nya aprilrekord för högsta byvind

För två stationer i Götaland blev det nya byvindsrekord under söndagen.

  • Malexander (Östergötland): 26,0 m/s. Tidigare aprilrekord 21,9 m/s från 2024. Data från 1995.
  • Ullared (Halland): 17,9 m/s. Tidigare aprilrekord 17,3 m/s från 2008. Data från 1995.

En kuriös detalj när det gäller Malexanders nya aprilrekord är att det kom endast fyra dagar efter att ett byvindsvärde på 21,9 m/s uppmättes i skymundan där den 10 april. Detta värde slog i sin tur det tidigare aprilrekordet på 21,8 m/s från den 14 april 1997.

Tangerade toppnoteringar för fyra stationer

Några av de stationer som idag mäter byvindar upprättades först år 2013. Med en så pass kort tid i statens tjänst går det inte att tala om rekordvärden. Istället får vi i dagsläget nöja oss med att betrakta dessa värden som toppnoteringar. Med det sagt tangerade fyra stationer sina toppnoteringar för april månad. I Axstål och Karlsborg, båda i Västergötland, uppmättes 27,0 m/s respektive 25,0 m/s i byvinden. Lika blåsigt var det där i april 2020. I Ronneby-Bredåkra i Blekinge uppmättes toppnoteringen på 21,0 m/s första gången 2022. I Hagshult i Småland var toppvärdet på 19,0 m/s istället från 2021.

Rekordhög medelvind i Målilla

För en station, Målilla i östra Småland, noterades en extremt hög medelvind för att vara i april. Där uppmättes som mest 16,0 m/s i medelvinden. Detta är den allra högsta medelvind som uppmätts där under en aprilmånad. Det tidigare vindrekordet på 13,6 m/s var från den 2 april 2020. Mätningar av medelvinden i Målilla inleddes 1961. Däremot blev det inget nytt byvindsrekord för Målilla. Som mest uppmättes 25,3 m/s i byarna vilket kan ställas mot de 25,9 m/s från april 2020.

Mycket stort kliv norrut av den meteorologiska våren

Den 8 april, det första av de sju dygnen den 8-14 april, hade den meteorologiska våren nått upp till norra Norrland.
Den 8 april, det första av de sju dygnen den 8-14 april, hade den meteorologiska våren nått upp till norra Norrland. Längst i norr fortsatt vinter. Röd och svart datumlinje visar vårens normaldatum. Illustration SMHI Förstora Bild

I samband med varmt väder kunde den meteorologiska sommaren etablera sig vid fyra stationer i södra och östra Götaland 6-7 april samtidigt som den meteorologiska våren tog ett rejält kliv norrut den 6-8 april. Därmed har våren nu nått upp till norra Norrland. Över delar av norra Svealand och sydöstra Norrland blev våren lite försenad medan den å andra sidan kom tidigare än normalt, avser 1991-2020, i norra Norrland.

Kall luft har nu dragit ner över landet och i norr blev det således bakslag direkt för den nymornade våren.

//Misha