Mäktigt aprilhögtryck men inget rekord

Vi har för närvarande ett omfattande och långvarigt högtryck över Sverige. Lufttrycket är ovanligt högt för årstiden, men det räcker inte till rekord.

Analys av väderläget klockan 02 den 16 april 2019.
Analys av väderläget klockan 02 den 16 april 2019. Illustration SMHI Förstora Bild

Prognoserna förra veckan pekade på ett lufttryck på drygt 1045 hPa i början av den här veckan. Om detta infriats så hade det inneburit att det gällande svenska aprilrekordet vore hotat.

Nu vet jag av erfarenhet att prognoser av det absoluta lufttrycket kan vara osäkra, i alla fall om man tittar några dygn fram i tiden. Om man tar ut rekorden i förskott så spricker man nio gånger av tio.

Den här gången har vi fått nöja oss med lufttryck omkring 1040 hPa som högst, vilket är vackert så.

Det allra äldsta nationella väderrekordet

Rekordet för högsta lufttryck i april är faktiskt det allra äldsta svenska väderrekordet. Det har stått sig ända sedan den 15 april 1860 och lyder på 1047,1 hPa i Uppsala.

Svenska lufttrycksrekord

Det är ofrånkomligt att osäkerheten är lite större när det gäller så gamla rekord. Därför kan man tycka att det vore skönt att få slå nya rekord med med modern mätteknik. Men allt annat lika så är det faktiskt lika stor sannolikhet att ett rekord som sattes 1860 fortfarande står sig, som att vi sätter nytt rekord just i år.

Sverker Hellström