Lägsta oktobertemperaturen i Sverige sedan 2006

För årstiden kall eller mycket kall luft har dragit ner över landet. Natten till måndagen sjönk temperaturen till -23,9° i Karesuando i nordligaste Lappland. För att finna en lägre oktobertemperatur i Sverige får vi gå tillbaka till den 31 oktober 2006 då de båda lappländska stationerna Rensjön och Nikkaluokta uppmätte -25,9°. För Karesuandos del är detta på stationsnivå den lägsta temperaturen som uppmätts i oktober sedan 1984 då det var -25,0° där. Karesuandos köldrekord för oktober är -28,6° uppmätt krigsåret 1942.

Även kommande natt ser ut att kunna bli ordentligt kall längst i norr och det är inte otänkbart att vi kan få se en putsning av säsongslägstat. 

-27,2° i Nordnorge natten till måndagen

I vårt kära grannland Norge var det ännu kallare natten till idag. Där uppmättes -27,2° i både Cuovddatmohkki och Suolovuopmi Lulit. Detta är så här långt även oktober månads lägsta temperatur i Europa. Mer om detta i oktoberkrönikan för världsvädret.

Under -50° på Grönland

Uppe på den grönländska inlandsisen är det kallt året om. I förra veckan sjönk temperaturen kortvarigt under -50° där den 22-23. Som lägst uppmättes då -50,2° uppe på Geosummit (3280 möh). Detta är så här långt även oktober månads lägsta temperatur på norra halvklotet. Mer om detta i oktoberkrönikan för världsvädret.

Kall höst i Norrland hittills men mild i södra Götaland

Hösten 2019 har så här långt i Sverige varit lite kallare än normalt i princip hela Norrland. Som mest är underskotten omkring 1° från vad som är normalt. Omvänt gäller att det i södra halvan av Götaland varit lite drygt 1° mildare än normalt. Nederbördsmässigt har hösten så här långt varit normal eller nederbördsrikare än normalt i så gott som hela landet. 

Temperaturavvikelse för hösten hittills

Nederbördsavvikelse för hösten hittills