Kalluftsutbrott över västra Nordamerika

För årstiden rejält kall luft har tagit grepp över västra Kanada och angränsande delar av Nordamerika. Eftersom det var ovanligt varmt bara för ett par dagar sedan känns nog kalluften extra bister.

Natten till den 9 oktober var den första för säsongen med temperaturer under -20° i Nordamerika (undantaget vissa stationer på mycket hög höjd). Stationen Hendrickson Creek i den kanadensiska provinsen Alberta rapporterade -23,7° och Willow Creek i samma provins hade -19,1°.

Natten till i går den 10 oktober sjönk temperaturen under -20° även i norra USA med som lägst -22,2° (-8°F) i West Yellowstone och Newlan Creek, båda stationerna i den amerikanska delstaten Montana.

Det här innebär temperaturer som i området kring Klippiga bergen i USA håller sig omkring 15 grader lägre än vad som är normalt så här års.

Avvikelse från normal temperatur i Nordamerika den 11 oktober 2011
Avvikelse från normal temperatur i Nordamerika den 11 oktober 2011. Den knivskarpa frontzonen syns tydligt. Illustration tropicaltidbits.com Förstora Bild

Arktikluften kom som en rejäl kalldusch

Eftersom det bara några dagar tidigare var ovanligt varmt för årstiden måste det här kalluftsutbrottet ha upplevts som extra bistert och överraskande.

Till exempel i Denver i den amerikanska delstaten Colorado hade man hela 28° varmt i onsdags den 9 oktober. I går den 10 oktober hade man -3° vid samma tidpunkt. Kontrasterna kan vara mycket stora i Nordamerika, och det är tveksamt om något sådant här skulle kunna upprepas i Sverige.

Vi kan få anledning att återkomma till den här väderutvecklingen. Om inte annat så i sammanfattningen av världsvädret för oktober.

Sverker Hellström