Ida och Nora drar in över Nordamerika

Orkansäsongen på Atlanten är nu inne i den tid på året, augusti till oktober, då aktiviteten klimatologiskt sett är som högst. Strax innan midnatt till fredag bildades den tropiska stormen Ida i Karibien. I har idag passerat Caymanöarna och senare idag kommer stormen enligt amerikanska National Hurricane Center (NHC) att dra in över nordvästra Kuba. Därefter väntas Ida röra sig ut över det varma havsvattnet i Mexikanska Golfen. En viss intensifiering av Ida väntas ske fram till dess att den når Kuba men det är först när stormen drar ut över Mexikanska Golfen som den på allvar väntas växa i styrka och utvecklas till en orkan. Detta då Ida förmodas kunna dra nytta av det varma havsvattnet och, för tropiska stormar och orkaner, gynnsamma atmosfäriska förhållanden.

Ida väntas nå södra USA till veckoskiftet

NHC prognoserar att Ida kan komma att ha utvecklats till en "major hurricane" av kategori 3 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan då den närmar sig land i södra USA till veckoskiftet. Intensitetsprognoser för tropiska oväder kan dock snabbt förändras och jag blir inte förvånad ifall Ida lyckas växa sig starkare än så. Detta då det finns en risk att Ida passerar över ett område över Mexikanska Golfen med havsvattentemperaturer på över 26° ända ner till 120 m djup. Ju varmare havsvatten på djupet, desto mindre risk för uppvällning av kallare djupvatten som kan försvaga tropiska stormar och orkaner. Små förändringar i banan kan således spela stor roll.

Prognoserad bana för den tropiska stormen Ida. Källa: NHC.
Prognoserad bana för den tropiska stormen Ida. Källa: National Hurricane Center. Förstora Bild

Hotet från Ida är en kraftig stormflod, orkanvindar och ymniga regn. I nuläget ser de största regnmängderna ut att hamna kring New Orleans med omnejd samt västra Kuba. Där väntas 200-400 mm, lokalt uppemot 500 mm, kunna falla i samband med Idas framfart.

Nederbördsprognos för den tropiska stormen Ida fram till och med den 1 september.
Nederbördsprognos för den tropiska stormen Ida fram till och med den 1 september. Observera att nederbörden här ges i inch där 1 inch motsvarar 25,4 mm. Källa: National Hurricane Center. Förstora Bild

”I-stormar” de mest destruktiva de senaste 20 åren

Tropiska stormar med ett namn på ”I” har de senaste 20 åren varit sällsynt olycksbådande. Åtskilliga av dessa namn har fått strykas och ersättas med ett nytt. Sedan 2001 har följande ”I-stormar” i omvänd kronologisk ordning strukits: Irma (2017), Ingrid (2013), Irene (2011), Igor (2010), Ike (2008), Ivan (2004), Isabel (2003), Isidore (2002) och Iris (2001). Därtill ströks orkanen Iota-2020 som dock var från det grekiska alfabetet. Således totalt nio namn plus den grekiska bokstaven ”Iota” Som jämförelse har bara ett namn, Harvey 2017, med bokstaven ”H” strukits de senaste 20 åren medan det för bokstaven ”J” är tre stycken (Juan 2003, Jeanne 2004 och Joaquin 2014). Tittar vi istället på statistiken sedan namngivningsproceduren på Atlanten inleddes 1953 ”leder” stormnamn på ”I” med totalt 11 strykningar. Därefter följer namn på C och F med 9 strykningar vardera. Noterbart är att både B- och K-stormar sedan 1953 endast strukits tre gånger medan namn på E och L strukits fyra gånger vardera. Att just stormnamn på bokstaven "I" strukits så många gånger de senaste 20 åren får tillskrivas slumpen samt att man vid bokstaven "I" oftast hunnit fram till den mest intensiva delen av orkansäsongen. Slutligen, av de bokstäver som används av NHC är den enda bokstaven i alfabetet som ännu inte haft någon strykning ”V” (Bokstäverna Q, U och X-Z används inte på Atlanten). 

Statistik över pensionerade stormnamn på Atlanten

Nora hotar Mexiko

I östra Stilla havet tornar ett annat hot upp sig i form av den tropiska stormen Nora. NHC prognoserar att Nora kommer att röra sig på en nordvästlig bana som tar den mycket nära Mexikos västkust där en tropisk stormvarning är utfärdad. Nora väntas därtill växa i styrka och kan då ha utvecklats till en orkan. Till veckoskiftet ser Nora i dagsläget ut att beröra eller dra in över delstaten Baja California Sur i Mexiko. Det primära hotet från Nora väntas utgöras av de ymniga regn som prognoseras över de kustnära områdena i Mexiko. NHC prognoserar att mängder på 200-400 mm, lokalt 500 mm, kan komma att falla i kustområdena i delstaterna Oaxaca, Guerrero, Michoacan, Colima, och Jalisco. Dessa regn kan ge upphov till livshotande översvämningar och jordskred. För delstaten Baja California Sur har NHC i nuläget inte lämnat några uppgifter om förväntade regnmängder.

Prognoserad bana för den tropiska stormen Nora. Källa: NHC.
Prognoserad bana för den tropiska stormen Nora. Källa: National Hurricane Center. Förstora Bild
Kartan visar de olika delstaterna i Mexiko.
Kartan visar de olika delstaterna i Mexiko. Källa: Wikipedia. Förstora Bild

//Misha