Hydrologiskt nyår – En vändpunkt

I december när det nya kalenderåret firas, är det som mörkast. Det är en tid då vi skålar och önskar varandra ett gott nytt år. Vi vänder blad och ser fram emot ljusare tider och kanske något bättre vanor.

Liknande gör vi hydrologer kring vårt hydrologiska nyår. I slutet av september lider växtsäsongen mot sitt slut och inte sällan har vi de lägsta flödena och nivåerna just nu i södra Sverige. Snön har inte lagt sig i någon större utsträckning och generellt är alltså vattenmängd i snö och mark låg. På samma sätt som i december är den allmänna känslan första oktober – Nu vänder det!

Männisika vid vatten
En av SMHIs fälthydrologer mäter lågflöden i Emån. Där är det nu mycket låg vattennivå. Notera färgskiftningarna på bropelaren till höger i bilden som visar var vattennivån är vid normala fall och högflöden. Foto SMHIs fälthydrologer Förstora Bild

Om du är intresserad av hur det hydrologiska året varit eller avslutas, så ges läs- och filmtips nedan. Med den informationen så önskar jag och mina hydrologkollegor er ett Gott Nytt Hydrologiskt År!

//Katarina