Hösten har anlänt till Tarfala

Samtidigt som södra Sverige idag onsdagen den 8 augusti väntas få genomleva en av årets absolut varmaste dagar kan vi nu konstatera att den meteorologiska hösten officiellt har anlänt till Sverige. Uppe på högfjället i Tarfala (1150 möh) i Kebnekaisefjällen har man sedan den 3 augusti höst. Detta är helt normalt. Fjällvärlden i Lappland förväntas normalt sett få meteorologisk höst i början av augusti.

Enligt SMHIs definition för meteorologisk höst krävs att dygnsmedeltemperaturen är lägre än 10,0° under fem på varandra följande dygn. Hösten får dessutom inte anlända före den 1 augusti. 

Utifrån den senaste prognosen ser det ut som att den meteorologiska hösten har en god chans att avancera söderut i fjällvärlden under de närmaste 10 dygnen.

Börtnan

Lokalt första nattfrosten i Norrland

I och med att temperaturerna varit mer normala för årstiden i Norrland de senaste dagarna har även den första frosten lokalt dykt upp där. Natten till tisdag den 7 augusti uppmättes -1,0° i Börtnan i Jämtland. Även Storlien-Storvallen i Jämtland samt Ljusnedal i Härjedalen hade nattfrost. Natten till onsdag den 8 sjönk temperaturen åter ner till -1,0° som lägst, nu i Naimakka i nordligaste Lappland, samt -0,9° i Latnivaara (Lappland).

Värt att notera är att det varma vädret i juli medförde att det varit frostfritt vid våra stationer mellan den 9 juli och den 6 augusti.

// Mischa