Hettan i Sydeuropa fortsätter

Jag kommer här med en uppdatering av mitt blogginlägg från i måndags om hettan runt om i världen. Hettan ligger kvar över de varmaste områdena. I tisdags uppmättes 46,3° i Licata på södra Sicilien och under onsdagen fick vi nya högstanoteringar för säsongen i Europa. Denna gång från Sardinien där Nuraminis rapporterade 46,7°, Dolianova 47,6° och Donori 47,7°.

Det vill säga det är noteringar bara lite drygt en grad från det europiska värmerekordet på 48,8° i Siracusa på Sicilien den 11 augusti 2021.

Väderläget är väldigt fastlåst över Europa med envist högtrycksväder i Medelhavsområdet. Varmluften ligger på sätt och vis fjättrad inom högtrycket och den sträcker sig upp genom hela den nedre delen av atmosfären. Man har börjat tala om en så kallad varmluftsdom.

Bilden visar två kartor över Europa med temperatur och strömningsmönster på cirka 5 km respektive 1,5 km höjd.
Temperatur och strömningsmönster i 500 hPa-nivån (cirka 5 km höjd) till vänster. Temperatur och strömningsmönster i 850 nPa-nivån (cirka 1,5 km höjd) till höger. Gällande den 20 juli 2023. Illustration SMHI Förstora Bild

Den vänstra bilden visar förhållandena på cirka 5 kilometers höjd och den högra bilden visar cirka 1,5 kilometers höjd. Vi ser att varmluft finns i båda höjdnivåerna. Varm luft upp genom hela den nedre delen av atmosfären dämpar vertikala luftrörelser (konvektion). Detta skulle annars ha kunnat ge svalkande molnbildning, regnskurar och omblandning med svalare luft från högre luftnivåer.

I stället finns en tendens till allmänt sjunkande luftrörelser inom högtrycksområden (subsidens), vilket ytterligare förstärker uppvärmningen.

Hettan i övriga världen

I tisdags den 18 juli sällade sig Saudiarabien till länder med temperaturer över 50° i år. Detta då Al-Ahsa i östra delen av landet i jämnhöjd med Qatar rapporterade 50,5°.

I Mexiko har Mexicali, nära gränsen mot USA och Kalifornien, haft över 50° vid flera tillfällen i juli. I onsdags var det 51,1°, vilket enligt den mexikanska vädertjänsten är knappt en grad från deras nationella värmerekord för juli.

Bilden visar en tweet från den mexikanska vädertjänsten (med några höga temperaturuppgifter.
Tweet från den mexikanska vädertjänsten (Conagua). Förstora Bild

Har det varit några rekord i Sverige?

Man kan fråga sig om vi i den här förhållandevis svala och ostadiga luftmassan över Sverige har noterat några rekord den här veckan.

När jag konsulterar vår automatiska rekordövervakning så dyker bara ett värde upp. Blomskog i södra Värmland med mätningar sedan 1995 noterade i måndags nytt rekord för högsta medelvind i juli månad.

Detta lite udda rekord lyder på 6,9 m/s och det låter inte så märkvärdigt och blir knappast någon kioskvältare. Det uppfyller ju inte ens definitionen av frisk vind. Men för en typisk inlandsstation blir medelvinden över 10 minuter ofta ganska blygsam.

Sverker Hellström