Halva Medelhavet täckt av massivt molntäcke

När jag vaknade i söndags morse, plockade fram läsplattan och tittade igenom den senaste satellitsekvensen, så kändes det som att något inte riktigt stämde.

Nere i sydvästra hörnet var det en diffus fläck utan rörelse eller förändring. Var det något fel i överföringen?

Men det visade sig vara ett massivt molnområde som täckte i stort sett hela västra Medelhavet. Rent spontant kändes det som något som inte hör till vanligheterna och jag kunde konstatera att exempelvis även våra franska kollegor uppmärksammat detta.

Bilden visar en satellitbild över Medelhavsområdet den 2 januari 2022
Satellitbild över Medelhavsområdet från klockan 09:45 den 2 januari 2022. Källa: EUMETSAT Förstora Bild

Enligt den franska vädertjänsten låg molntäckets topp på ungefär 600-700 meters höjd. Därmed kunde bergstopparna på bland annat Korsika och Sardinien nå ovanför molntäcket, vilket syns på satellitbilden.

När man får den här typen av molntäcke vintertid så brukar det vara kopplat till en temperaturinversion med stigande temperatur med höjden. Det gäller även den här gången. Sonderingen från Ajaccio på Korsika visade under nyårsdagen 7°C på 700 meters höjd och 17°C på 1000 meters höjd.

Om någon var uppe på topparna så måste det ha varit en märklig syn. I stället för det blå Medelhavet, så såg man istället ner på ett enda ändlöst vitt molntäcke i söder, norr, väster och öster.

Lär dig mer om inversion i Kunskapsbanken här på smhi.se

Även många värmerekord

Vädermässigt var inte det här det enda märkliga under nyåret 2022. Det sattes åtskilliga värmerekord både i Europa och i Amerika. Jag återkommer till detta i ett senare inlägg.

Sverker Hellström