Gubbveckan del 1 – Vinterlik inledning med osäkert slut

Varje år, den 14-23 december, infaller ”Gubbveckan” med enbart manliga namn i almanackan som sedan följs av julafton. De fyra senaste ”Gubbveckorna” har präglats av milt eller mycket milt väder. Frågan på mångas läppar är huruvida julen 2017 kommer att bli vit eller grön. I år väntas en stor del av landet få vinterlikt väder fram till tisdagen den 19 december medan prognosen för slutet av Gubbveckan, den 21-23 december, är relativt osäker.

Torsdagen den 14 och fredagen den 15 har bjudit på både vinterväder och slask i södra Sverige. I exempelvis Norrköping har snön till stor del slaskat bort och det är nu återigen grönt på många håll. På Sydsvenska höglandet däremot har snön fallit ordentligt och där är det nu lokalt mer än 30 cm snö. Götalands största observerade snödjup på fredag morgon var 37 cm i Malmbäck i Småland på 350 m höjd följt av 30 cm i Mullsjö på 270 m höjd i Västergötland. Just höjdläget kommer för Sydsvenska höglandets del att spela en stor roll huruvida årets julafton blir grön eller vit.  

Kall och solig söndag väntas i större delen av Sverige

Prognosen för den 16-19 december är att minusgraderna kommer att dominera i nästan hela landet den 16-17 december. Särskilt söndagen den 17 ser ut att kunna bjuda på soligt och kallt vinterväder i så gott som hela landet. Därefter väntas lite mildare luft ta sig in över landet under måndag och tisdag den 18-19. Därefter är det huvudsakliga spåret att mycket mild luft kommer att dra in västerifrån med plusgrader i stora delar av riket på onsdag den 20. Därefter går modellerna som tidigare nämnts isär.

Mishas snöprognos för Julafton 2017

Även om prognosen för slutet av nästa vecka är osäker tror jag, utifrån nuvarande prognos, personligen att följande områden kommer att ha en god chans till att få en vit jul (se karta nedan). Stora delar av Götaland samt södra Svealand där det nu råder barmark eller bara ett tunt snötäcke tror jag kommer att få en grön jul. För Sydsvenska höglandets del där det just nu ligger åtminstone 20 cm snö och där höjden är minst 150-200 m över havet skulle jag tro att chanserna är goda för en vit jul.

SMHI på Twitter: Jakten på den vita julen

Del 2 med avseende på Gubbveckan väntas publiceras på bloggen på måndag den 18 eller tisdag den 19 december då prognoserna sannolikt är säkrare. Mina kollegor kommer däremot från och med idag, fredag den 15, och varje dag fram till julafton att publicera en ny film på twitter där utsikterna för en vit jul diskuteras.

Mishas snöprognos för Julafton
Mishas snöprognos för Julafton. Områdena i Götaland som befinner sig inom den rödmarkerade linjen väntas således ha goda chanser till en vit jul enligt Misha. Detsamma gäller för de områden som befinner sig norr om den rödmarkerade linjen i Svealand och sydöstra Norrland. Källa figurbild: Wikipedia Förstora Bild

Trevlig helg! //Misha