Gubbveckan 2022 - Kall inledning

Lussefirandet är nu avklarat och om mindre än tio dagar är det julafton samt att vi åter börjar gå mot ljusare tider. Innan dess skall vi beta av den årliga Gubbveckan (14-23 december) med idel manliga namn i almanackan. 

Jag har bloggat om Gubbveckan ända sedan 2013. Samtliga dessa har varit ytterst fattiga på kyla. 2015 var det så pass milt att det svenska decemberrekordet på 13,7° från julafton 1977 tangerades den 20:e december i Fårösund-Ar på Gotland. Gubbveckan 2022 ser ut att bli den första någorlunda kalla jag bloggar om, åtminstone den första halvan av den. 

Kall inledning av Gubbveckan

Sten och Sixten har inlett med bitande kallt väder. Lägsta temperaturen under gårdagen den 14:e var -30,3° i Gielas i södra Lapplandsfjällen. Under den gångna natten var det ytterligare lite kallare med som lägst -30,8° i just Gielas. Samtidigt var det mycket kallt i Svealand med bland annat -21,0° i Floda i Södermanland och -21,9° i Svanberga i Uppland. 

Smällkall fredagsnatt

Hur kallt det blir kommande natt bestäms av molnigheten men då det på många håll i landet ser ut att bli förhållandevis ringa molnighet bör man räkna med en smällkall fredagsnatt. I västra Svealand är det inte otänkbart att temperaturen kan gå under -30° för första gången den här säsongen. Även i Götaland ser det ut att bli mycket kallt på de flesta håll, kanske lokalt under -20°. Mildast ute längs kusten samt på Öland och Gotland. Även natten till lördagen den 17:e ser kall ut men inte fullt lika kall som fredagen till följd av ökad molnighet.

Mild andra halva av Gubbveckan

Från söndag fjärde advent väntas lite mildare luft dra upp över landet med några plusgrader på många håll i söder och minusgrader i norr. Måndagen den 19:e ser sedan ut att bjuda på lite lägre temperaturer igen och åter på minussidan i en stor del av Götaland. Från tisdagen den 20:e väntas riktigt mild luft dra upp över hela södra Sverige. Då väntas omkring +5° i Götaland, Svealand och sydöstra Norrland vilket väntas hålla i sig även på dagen för vintersolståndet, den 21:a. I nuläget är det oklart ifall den här milda luften kommer att vara ända fram till julafton. I nuläget ser det ut som att det blir lite lägre temperaturer i söder igen den 22-23 december. Klart är dock att det milda vädret väntas gå hårt eller mycket hårt åt snötäcket i södra Sverige. 

Gubbveckans historia

Fruntimmersveckan i juli är allom bekant men Gubbveckan i december är mindre känd. Detta kan bero på att fruntimmersveckan har närmare 200 år bakom sig medan Gubbveckan endast har lite mer än 20 år på nacken. Fram till år 2000 fanns det två kvinnonamn i almanackan, Rebecka och Natalia, under perioden 14-23 december. I samband med införandet av 2001 års namnsdagslängd togs både Rebecka och Natalia bort varpå endast idel manliga namn återfunnits i almanackan sedan 2001.

//Misha