Fortfarande stora mängder snö i Alperna

Vi har nu kommit in i den första sommarmånaden juni och vi kan då konstatera att det fortfarande ligger stora mängder snö i Alperna. Ett par stationer har mer än 6 meter i snödjup.

Medellufttryck i Europa i maj 2019
Medellufttryck i Europa i maj 2019. Illustration SMHI Förstora Bild

En karta över medellufttrycket i Europa under årets majmånad visar att det i medeltal funnits ett lågtrycksområde över centrala Europa och en högtrycksrygg ute på Atlanten från Island ner mot Brittiska öarna.

Med en sådan lufttrycksfördelning blir det en kylig luftström och på flera håll i Mellaneuropa har det varit den kyligaste majmånaden sedan 1991.

Två meter i snötillväxt under maj

Det har även varit nederbördsrikt. Observatoriet på Tysklands högsta berg, Zugspitze, fick totalt 447,6 mm under årets majmånad. Eftersom stationen ligger nästan 3 000 meter över havet har mycket av den nederbörden fallit som snö.

Där växte snödjupet med nästan två meter under maj. Som mest var snödjupet 645 cm den 30 maj. Enligt den tyska vädertjänsten får man gå tillbaka till 1981 för att finna ett större snödjup på Zugspitze, och den gången inträffade det i februari månad.

Den 1 juni var det 625 cm snö på Zugspitze. Den schweiziska stationen Säntis (2 500 meter över havet) hade samtidigt 612 cm i snödjup.

Sverker Hellström