Extremt tidig meteorologisk sommar i Stockholm

Trots lite svalare väder under lördagen så fick fyra stationer i Götaland meteorologisk sommar från den 17 april då dygnsmedeltemperaturen legat på minst 10,0° under fem dygn i följd. Även i Svealand fick en station meteorologisk sommar, nämligen Observatoriekullen i Stockholm.

I Stockholm där temperaturmätningar pågått sedan 1756 är 17 april ett extremt tidigt ankomstdatum för den meteorologiska sommaren. Det har faktiskt bara hänt en gång tidigare att den meteorologiska sommaren anlänt före den 17 april. Det allra tidigaste ankomstdatumet för sommaren i Stockholm är den 14 april vilket inträffade under den mycket varma aprilmånaden 1803.

En reservation för ankomstdatumet 1803 är att man på den tiden mätte temperaturen vid två tillfällen på dagen och att maximi- och minimitermometer inte införts. Med den reservationen så är årets ankomstdatum den 17 april således det näst tidigaste som observerats. Även 1996 och 1964 anlände den meteorologiska sommaren till Stockholm den 17 april.

I Lund och Malmö anlände sommaren den 16 april. Som redan nämnts anlände den meteorologiska sommaren till Stockholm den 17 april. Ytterligare fyra stationer fick meteorologisk sommar den 17 april:

  • Horn (Östergötland)
  • Gladhammar (Småland)
  • Kalmar (Småland)
  • Oskarshamn (Småland)

Det är inte uteslutet att temperaturerna under söndagen blir tillräckligt höga och att fler stationer får se en tidig ankomst av sommaren. I så fall kommer det att meddelas här på bloggen på måndag den 23 april.

//Misha