"Det bygger i bergen"

För en tid sedan fick vi en intressant bild från Härjedalen som visade en övre luftspegling som bildats i samband med mycket kallt väder.

När temperaturen avtar eller ökar ovanligt mycket med höjden kan man få se märkliga optiska fenomen orsakade av att ljusstrålarna böjs på ett onormalt sätt.

Över luftspegling i Ytterberg, Härjedalen
Den 14 december 2018 dokumenterade våra observatörer i Ytterberg i Härjedalen en övre luftspegling som visade sig i överdelen av bergstopparna. Vid tillfället var temperaturen omkring 25 minusgrader i området. Foto Erik Olsson Förstora Bild

Den 14 december 2018 var det omkring 25 minusgrader i Härjedalen. Samtidigt var det en temperaturinversion med betydligt kallare luft i marknivå än en bit upp i atmosfären. Under speciella omständigheter kan man då få så kallade övre luftspeglingar eller hägringar.

Det var precis vad våra observatörer i Ytterberg i närheten av Sveg fick möjligheten att dokumentera. På bilden ser det ut som att bergstopparna dragits ut på höjden. Dimstråket på bilden är sannolikt också kopplat till temperaturinversionen.

Det är tydligen inte första gången de haft möjlighet att iaktta detta fenomen eftersom de har ett speciellt namn för det, "det bygger i bergen".

Själv har jag tyvärr ännu inte haft förmånen att få se ett sådant fenomen, i alla fall inte så tydligt.

Undre luftspeglingar är vanligare

Om temperaturen inte ökar utan hastigt avtar med höjden kan man få något som kallas undre luftspeglingar. Det tror jag att nästan alla har sett över en asfaltväg en het sommardag. Luften tycks dallra över vägen och himlen speglas i asfalten så att det liknar en vattenyta.

Sverker Hellström

Hägringar

Optiska fenomen