Den varma fotbollssommaren 1994 - Myt eller verklighet?

Det har väl inte kunnat undgå någon att det är EM i fotboll just nu. Det har dessutom varit ovanligt varmt, framför allt i sydöstra Sverige. Man hör ibland jämförelser med sommaren 1994 när det var VM i fotboll i USA och Sverige tog bronsmedalj. Men hur varmt var det egentligen under VM 1994?

Sommaren 1994 började svalt och ostadigt i juni

VM 1994 inleddes med ett gruppspel som avgjordes under juni månad. För Sveriges del innebar det matcher mot Kamerun, Ryssland och Brasilien.

I Sverige var det i juni inget som tydde på annat en än ganska alldaglig svensk sommar med svalt och ostadigt väder och några varmare dagar däremellan.

Exempelvis när Sverige spelade sin andra gruppspelsmatch mot Ryssland var det samtidigt här hemma en ovanligt kylig midsommarnatt med lokalt bara ett par plusgrader ända ner till Skåne.

I juli kom rekordvärmen

Sedan skedde en markant omläggning av sommarvädret och den sammanföll nästan helt med månadsskiftet från juni till juli. I samband med åttondelsfinalen mot Saudiarabien den 3 juli rådde redan högsommarvärme på flera håll i Sverige.

Sedan blev det allt varmare. Till den mest ikoniska matchen av dem alla, kvartsfinalen den 10 juli mot Rumänien avslutad med Thomas Ravellis segerdans, hade dagstemperaturen på en del håll redan nått 30°-strecket. Segern kunde sedan firas i den ljumma svenska julinatten, med temperaturer som på många håll inte sjönk under 15-19 grader. I Oxelösund var det till och med en tropisk natt eftersom temperaturen höll sig över 20 grader hela natten.

Värmen i Sverige höll i stort sett i sig över semifinalförlusten mot Brasilien och vinsten i bronsmatchen mot Bulgarien, men några dagar med åskskurar sänkte tillfälligt dagstemperaturerna. Så när det var dags för hyllningsmottagande i Rålambshovsparken i Stockholm den 18 juli var det ganska normalt svenskt juliväder.

Senare under månaden kom sommarhettan tillbaka och som helhet blev juli 1994 en av de allra varmaste och soligaste vi känner. Framför allt solskensrekorden har visat sig långlivade och många av dessa står sig fortfarande som rekord.

Så när det gäller den inledande frågan i titeln kan vi konstatera att den varma fotbollssommaren 1994 är mycket närmare verklighet än myt.

För den som är intresserad av att läsa mer om vädret 1994 har vi nu en del inscannade årgångar av våra väderöversikter.

Väder och Vatten 1994 (31,7 MB, pdf)

Sverker Hellström