Del 2: Mild avslutning på Gubbveckan och mycket mild jul i söder

Onsdagens milda väder har tärt hårt på det kvarvarande snötäcket i Götaland även om det på Sydsvenska höglandet fortfarande lokalt var drygt 1 dm snö under fredag morgon. I Norrland är det i princip snötäckt överallt. Undantaget är just nu i trakten kring Gävle. Även i mellersta och norra Värmland samt i stort sett hela Dalarna har man ett tillräckligt stort snötäcke för att det ska bli en vit jul där.

Söder därom väntas däremot en grön jul i princip överallt. Ett undantag finns, nämligen de höglänta delarna av Sydsvenska höglandet där det nuvarande snötäcket möjligen överlever fram till julaftons morgon. Detta då de senaste prognoserna är eniga om att årets Gubbvecka avslutas med riktigt milt och även blåsigt väder i södra Sverige. Idag, fredagen den 22, bjuder dock på en hel del sol och dagstemperaturer från strax över nollan i Götaland till -15° längst i norr. Följaktligen väntas snötäcket i inre Götaland inte påverkas alltför mycket. 

Liten chans till vit julafton på Sydsvenska höglandet

För de områden på Sydsvenska höglandet där snön ännu ligger väntas den verkliga rysaren imorgon lördag den 23 då ett lågtryck från Norska Havet drar in över landet med tillhörande nederbördsområde. Från norra Svealand och vidare norrut väntas nederbörden i allmänhet falla som snö medan det söder därom blir som regn. Mängderna väntas dock inte bli nämnvärt stora. Samtidigt förs riktigt mild luft in över Sverige och för Götalands del är det under lördag eftermiddag inte omöjligt att temperaturen lokalt kan komma upp i 10°. Visserligen väntas en kallfront dra söderut men lokalt kan temperaturen under julaftons natt nå tvåsiffrigt.

Till på julaftons dag ser det ut att bli lite lägre temperaturer men med ett sådant mildluftsangrepp i förestående är det därför helt klart ytterst osäkert ifall det blir någon vit jul någonstans söder om Mälardalen. 

Personligen tror jag att ett tunt snötäcke i områden på minst 300, kanske 250, meters höjd i inre Götaland skulle kunna överleva till på julafton men att även denna snö försvinner helt och hållet under julhelgen. För Stockholms, Göteborgs och Malmös del ser jag det som i princip 100% säkert att julen 2017 blir grön.

Mishas snöprognos för julafton 2017
Figuren visar min snöprognos för julafton 2017. Norr om den helstreckade linjen förefaller det i princip säkert att julafton blir vit. Inom de streckade områdena är det osäkert huruvida det blir en vit julafton utifrån de senaste prognoserna. Källa bildfigur: Wikipedia. Förstora Bild

Fem "Gubbveckor" dominerade av mildväder

Detta är femte året i följd som jag bloggar om "Gubbveckan". Hittills har samtliga dessa dominerats av milt eller mycket milt väder. Förhoppningsvis bryts sviten nästa år och att jag då får blogga om en "Gubbvecka" som följs av en kall och gnistrande vit jul i praktiskt taget hela landet!

De som får fira en grön jul i år kan i alla fall trösta sig med att vi nu går mot ljusare tider igen.

God Jul alla läsare! :)

//Misha