De ökända 5b-lågtrycken - del 2

I gårdagens inlägg talade jag om de så kallade ”5b-lågtryckens” verkliga eller upplevda oberäknelighet. Som om detta behövde illustreras ytterligare har de senaste prognoserna ännu en gång ändrat sig för det lågtryck som passerar över vårt närområde under fredag-lördag.

I den prognoskörning som i går kväll kom från det europeiska vädercentret försköts tyngdpunkten på regnet längre österut och hamnade fredag kväll och under lördagsdygnet väsentligen över östra Götaland inklusive Öland och Gotland och östra Svealand. Och i den allra senaste körningen vi mottog i morse ligger det kraftigaste regnet ännu lite längre österut och berör nu huvudsakligen Öland och Gotland, Smålands- och Östgötakusten samt den allra ostligaste delen av Svealand.

Ackumulerad nederbörd fredag kl. 14.00-lördag 14.00 enligt gårdagens nattkörning från det europeiska vädercentret.
Ackumulerad nederbörd fredag kl. 14.00-lördag 14.00 enligt gårdagens nattkörning från det europeiska vädercentret. Illustration SMHI Förstora Bild
Ackumulerad nederbörd fredag kl. 14.00-lördag 14.00 enligt senaste prognoskörningen i dag från det europeiska vädercentret.
Ackumulerad nederbörd fredag kl. 14.00-lördag 14.00 enligt senaste prognoskörningen i dag från det europeiska vädercentret. Illustration SMHI Förstora Bild

Några andra modeller håller dock fortfarande kvar ett västligare läge, vilket inte gör saken lättare. Det är rikliga regnmängder det handlar om; i området med det intensivaste regnet upp till ca 50 mm. Prognoserna från i dag indikerar även ett något djupare lågtryck och därmed också lite kraftigare vindar med nära stormstyrka på sydöstra Östersjön fredag kväll.

Om den allra senaste prognosen är inne på rätt linje betyder det alla fall goda nyheter för deltagarna i Vätternrundan. Visserligen visar den inte uppehåll i området runt Vättern, men klart mindre mängder än vad som verkade troligt i går.

Rent allmänt är vi inne i en ostadig period just nu. Eventuellt finns möjlighet till torrare och även varmare väder lagom till midsommar, men inte heller här är prognoserna ännu entydiga.