Dags för polarnatt allra längst upp i norr

Uppe vid Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset, gick solen ned klockan 11.51 idag den 30 november. Nästa gång solen går över horisonten där igen är i januari 2019. Polarnatten kommer nu att fortsätta vandra söderut över norra Norrland de kommande dagarna. Till Sveriges nordligaste bebodda by, Keinovuopio, går solen kortvarigt över horisonten även imorgon den 1 december innan ett drygt månadslångt mörker lägrar sig där.

I Maunu, där det svenska vägnätet tar slut, går solen inte över horisonten från och med den 5 december. I Karesuando, Katterjåkk, Riksgränsen, Abisko och Kuttainen orkar solen inte över horisonten polarnatt från och med den 6 december.

I Övre Soppero och Nedre Soppero råder polarnatt från den 9 december. Strax öster om Nedre Soppero återfinns Sveriges minsta högskoleort, Lannavaara, där högskoleutbildning i ädelstensteknik bedrivs. Även där råder polarnatt från den 9 december.

Polarnatt - fjällmiljö

Helt mörkt blir det ändå inte mitt på dagen. För att det skall upplevas som i stort sett mörkt även mitt på dagen krävs att man beger sig till omkring latitud 72°N. Dessutom lyser snön och norrskenet upp omgivningen. I Longyearbyen på norska ögruppen Svalbard på latitud 78,1°N är solen under horisonten från slutet av oktober fram till mitten av februari. Utifrån den striktare bedömningen av polarnatt är det mörkt där även mitt på dagen från mitten av november och fram till slutet av januari.

Dagarna fortsätter nu att bli kortare i hela Sverige ända fram till vintersolståndet som i år infaller klockan 23.23 den 21 december. Därefter går vi till mångas glädje återigen mot ljusare tider.

Misha Lundgren