Cora - Årets första namngivna oväder

Ett lågtryck som låg över Island på trettondagen den 6 januari fördjupades snabbt under sin rörelse mot mellersta Skandinavien. Detta gav upphov till 2018 års första namngivna oväder Cora. Namnet gavs av den norska vädertjänsten eftersom Norge var först att drabbas av ovädret.

Animering av Cora, 7 januari 2018

Inte något av de värsta ovädren

SMHI utfärdade varningar klass 2, men Cora går knappast till svensk väderhistoria som något av våra värsta oväder.

Som mest nådde medelvinden 37,7 m/s i Stekenjokk på eftermiddagen den 7 januari. Som jämförelse kan nämnas att Stekenjokk nådde en medelvind på 47,8 m/s för nästan ett år sedan den 18 januari 2017. Detta är svenskt rekord.

När det gäller byvinden så nådde Blåhammaren 42,2 m/s och Stekenjokk 42,0 m/s. På den norska sidan nåddes byvind på 54,8 m/s vid Sømna-Kvaløyfjellet på lite drygt 300 meters höjd.

Knappt tio års återkomsttid

Cora_Återkomsttid för byvind
Återkomsttid för byvindhastighet under ovädret Cora den 7 januari 2018. Illustration SMHI Förstora Bild

Vid Gubbhögen i norra Jämtland tangerades stationens rekord för högsta byvind med 25,4 m/s. Inga andra stationer kom upp i rekordvärden. Gubbhögen uppvisade även den längsta återkomsttiden för byvindhastigheten med nio år.

Cora var inte så långt ifrån att vara en "bomb"

Ett intensivt snöoväder som berörde nordöstra USA i början av januari fick uppmärksamhet bland annat genom att tillhörande lågtryck klassificerades som en så kallad atmosfärisk "bomb". Det är ett uttryck som funnits sedan början av 1980-talet och betyder att lufttrycket i ett lågtrycks centrum sjunker med minst 24 hPa under ett dygn, det vill säga 1 hPa i timmen.

När det gäller det amerikanska ovädret så var fördjupningen extrem med enligt uppgift 59 hPa på 24 timmar.

För Coras del så rapporterades som lägst 1006,9 hPa i Skjaldthingsstadir när lågtrycket låg vid Island klockan 07 den 6 januari. 24 timmar senare rapporterades 989,5 hPa från en mätpunkt utanför Norges västkust. Det vill säga en sänkning av lufttrycket i lågtryckets centrum med drygt 17 hPa.

När det gäller så här snabba och rätt småskaliga utvecklingar är det inte alltid som de automatiska analyserna hinner med. Det är möjligt att en noggrann manuell analys hade kommit fram till ytterligare något kraftigare fördjupning av Cora.

Sverker Hellström