Bret - Ovanlig junistorm över rekordvarmt Atlanten

Under måndagen den 19:e juni bildades säsongens tredje tropiska storm på Atlanten, namngiven Bret. I början av juni formades Arlene och i mitten av januari uppträdde en icke namngiven subtropisk storm öster om USA. Bret är ovanlig då den bildats osedvanligt långt österut i den tropiska delen av Atlanten där havsvattnet för närvarande är rekordvarmt. 

Tropisk stormvarning för delar av Nedre Antillerna

Amerikanska National Hurricane Centers(NHC) prognos för Bret är en svagt nordvästlig bana. Utifrån denna prognos kommer Bret att nå den ostligaste delen av Karibien framåt torsdag kväll-fredag natt. Bret har sedan den bildades i måndags intensifierats och klassas nu som en stark tropisk storm precis under gränsen för orkanstyrka. Då Bret är mycket nära orkanstyrka har en så kallad "Hurricane Watch" utfärdats för St. Lucia. 

Prognostiserad bana för Bret utfärdad klockan 11 svensk tid den 22:a juni. Källa: NHC.
Prognostiserad bana för den tropiska stormen Bret utfärdad klockan 11 svensk tid den 22:a juni. Källa: NHC. Förstora Bild

När Bret väl passerat Nedre Antillerna i ostligaste Karibien, förväntas stormen möta ogynnsamma atmosfäriska förhållanden, i form av torrare luft och kraftigare vindskjuvning och kommer sedan avta under helgen. Östra Karibien är annars ökänt som "orkanernas kyrkogård" under juni-juli då passadvindarna där är som starkast nu.

Det primära hotet från Bret torde vara kraftigt regn. NHC prognostiserar att 75-150, lokalt 250 mm, regn kan komma att falla över delar av Nedre Antillerna fram till lördag. Detta kan ge upphov till plötsliga översvämningar.

Cindy härnäst?

Öster om Bret finns ett tropiskt lågtryck, TD-4. Nästa namn på den förbestämda namnlistan över tropiska stormar på Atlanten är Cindy. NHC bedömer att TD-4 kommer att utvecklas till den tropiska stormen Cindy inom det närmsta dygnet. NHCs prognos för den förmenta Cindy under de kommande dygnen är en nordvästlig bana för att sedan lösas upp i början av nästa vecka. Detta då den vertikala vindskjuvningen bedöms öka betydligt och därigenom försvaga ovädret. I nuläget bedöms inte TD-4 hota några landområden.

Prognostiserad bana för det tropiska lågtrycket TD-4 utfärdad den 22:a juni klockan 11. Källa: NHC.
Prognostiserad bana för det tropiska lågtrycket TD-4 utfärdad den 22:a juni klockan 11. Källa: NHC. Förstora Bild

Ovanligt med junistormar i tropiska delen av Atlanten 

Tropiska stormar på Atlanten är ingen ovanlig företeelse i juni. Däremot är det inte ofta de bildas i den tropiska delen av Atlanten. Denna definieras som söder om latitud 23,5°N och öster om longitud 60°W. 

Endast en handfull fall finns dokumenterade för juni månad. Ironiskt nog var det senaste fallet 2017 års upplaga av Bret som kuriöst nog blev uppgraderad till tropisk storm exakt samma dag och exakt samma tidpunkt som 2023 års Bret(!) De andra två fallen hämtar vi från 1979 och 1933. De allra flesta fall av tropiska stormar i juni uppträder annars i Mexikanska Golfen eller området öster om USA.

Enligt orkanspecialisten Philip Klotzbach som twittrat om det har det ännu inte inträffat att två tropiska stormar uppträtt i den tropiska delen av Atlanten i juni månad sedan man började föra statistik över tropiska stormar på Atlanten anno 1851. Ifall Cindy nu bildas kommer det i så fall vara första gången det sker. Det bör dock noteras att vilket NHC nämnde i samband med sin sammanfattning av juliorkanen Elsa 2021 att tillförlitlig statistik över den här delen av Atlanten kom igång när satellitbilder blev tillgängliga på 1960-talet.

Rekord för juni i antal tropiska stormar på Atlanten?

Mycket talar för att TD-4 snart kommer att uppgraderas till den tropiska stormen Cindy. Det kan därför vara värt att notera att det i så fall är den tredje stormen som bildas i juni i år. Rekordet för antal tropiska stormar i juni på Atlanten är just tre. Detta har inträffat vid flera tillfällen, senast 2021. Därutöver skedde detta även 1968, 1936, 1909 och 1886. Inalles fem tillfällen. 

Havsvattentemperaturen i Atlanten på rekordhög nivå 

Brittiska Met Office skriver på Twitter att den extremt höga havsvattentemperaturen på Atlanten är en bidragande orsak till den tidiga aktiviteten av tropiska stormar i den tropiska delen av Atlanten.

Meteorologen Ben Noll vid Nya Zeelands vädertjänst har på Twitter utifrån europeiska vädercentret ECMWFs återanalysverktyg ERA5 lagt upp en bild över hur havsvattentemperaturen över den tropiska delen av Atlanten varierat sedan 1940 och framåt. 2023 står där ut som det varmaste året. De enda två år som kommer i närheten är 2005 och 2010.

Glad midsommar!

//Misha