Bara 19,4 grader som högst i Sverige under onsdagen

Under onsdagen den 8 juli 2020 nådde temperaturen inte upp till 20° någonstans i Sverige. Som högst var det 19,4° vid Kalmar flygplats. För att vara i juli månad så är detta ovanligt, men unikt är det inte.

Väderläget klockan 14 den 8 juli 2020
Väderläget klockan 14 den 8 juli 2020. Illustration SMHI Förstora Bild

Väderläget den 8 juli var typiskt för inledningen av den här julimånaden. Det var lågtrycksbetonat med regn- och åskskurar och en för årstiden kylig eller mycket kylig luftmassa över Sverige.

Det ska rätt mycket till för att temperaturen inte ska orka över 20° i någon del av landet en julidag. Råder ostvindar så brukar det vara någorlunda hyggliga temperaturer vid västkusten, och det samma gäller för östra Småland vid västvind. Om sval luft trängt in över landet västerifrån kanske varmluft fortfarande hänger kvar över Öland och Gotland. Om det är ett omfattande lågtrycksområde över Sverige kan ibland varmluft från öster smita in över Tornedalen med ostvind.

Senast vi hade en julidag med nationell maximitemperatur under 20° var den 9 juli 2015. Den gången var det precis på håret, som högst 19,9° i Vittangi.

För att hitta ytterligare ett fall får vi gå tillbaka till förra århundradet, nämligen den 16 juli 1998 då Sandbäckshult och Husarö hade 19,8° som högst i landet.

I den här statistiken har jag tittat på hela temperaturdygnet, det vill säga från klockan 20 föregående dygn till klockan 20 aktuellt dygn.

Sverker Hellström