Augustiväder med hagelbyar

Varje sommar förekommer det hagelskurar i Sverige, men för en viss plats kan det vara långt mellan gångerna. Tisdagen den 1 augusti var det Åsele i södra Lappland som berördes av en hagelskur med hagel upp till en centimeter i diameter.

Hagel i Åsele den 1 augusti 2017
Hagel i Åsele den 1 augusti 2017. Foto Maja Blomqvist

På sydligare breddgrader kan betydligt större hagel förekomma, men för svenska förhållanden är detta rätt mycket.

Nu eftersöker vi era observationer av stora hagelkorn! Har du stött på större hagel, med en på diameter 14 mm och uppåt? Rapportera gärna in detta till oss med tidpunkt, plats, mängd och bildverifikation (till exempel i hand eller med mynt intill). Vilka skador som uppstod och annan information som kraftiga vindar, åska, låg haglet i drivor. Har du en hushållsvåg kan du väga de största haglen. Maila oss på epost-adress: hagel@smhi.se

Drabbar orter lite slumpvis

Det var inte bara Åsele som drabbades av kraftiga hagelbyar under tisdagen utan liknande rapporter har även kommit från exempelvis Malmberget. Malmberget och Åsele ligger inte direkt nästgårds och det är rätt typiskt för sommaroväder att de lite slumpvis kan drabba orter som ligger på stort avstånd.

Hagel bildas i Cumulonimbus (bymoln) som innehåller underkylda vattendroppar. Läs mer om iskornen här.

Sverige har hittills den här sommaren legat i ganska svala luftmassor med kall luft i högre nivåer. Kall luft i högre nivåer gör luften instabil och det bildas lätt stackmoln och bymoln. Om bymolnen växer till ordentligt kan det bli fråga om åskväder och i sällsynta fall kraftiga hagelbyar som i tisdags.

Höjdkartor den 2 augusti 2017
Kartor gällande klockan 08 den 2 augusti. Den vänstra bilden visar att jetströmmarna har ett ganska sydligt läge och den högra bilden visar kall luft över Skandinavien på ungefär 5 kilometers höjd. Illustration SMHI Förstora Bild