-61,0° i Sibirien och decemberrekord i Australien

Mycket handlar just nu om kyla, främst i kombination med en ansträngd elförsörjning och dyra elräkningar. Och då är det ändå ingen extrem kyla vi talar om. Det är det däremot i östra Sibirien där temperaturen under natten till måndagen sjönk till hela -61,0° i Oymyakon vilket även är nytt säsongslägsta. Även med sibiriska mått mätt är det extremt kallt för att vara i december. I Oymyakon får man gå tillbaka till det orwelliska året 1984 för att finna en lägre temperatur i december då det var -62,8°. För Sibirien som helhet räcker det dock med att gå tillbaka till fjolårets decembermånad då Delyankir, ett annat välkänt köldhål, uppmätte -61,1° för att finna en lägre decembertemperatur. Där var man för övrigt näst kallast under måndagsnatten med som lägst -59,9°. Återstår att se ifall det blir ännu kallare där liksom Oymyakon under de närmsta dygnen. 

Noterbart i sammanhanget är att man uppe på grönländska inlandsisen fortfarande inte haft under -50° den här säsongen.

Nytt säsongslägsta även i Sverige

Även här hemma i Sverige blev det ett nytt säsongslägsta under måndagen med preliminärt -32,6° i Nikkaluokta väster om Kiruna följt av -31,7° i Rensjön nordväst om Kiruna. Med tanke på att det väntas fortsätta vara klart och kallt fram till tisdag förmiddag i norr är det hög sannolikhet för ytterligare sjunkande temperaturer där uppe. 

För den som vill följa temperaturläget här hemma görs det enklast på SMHIs hemsida där max- och minvärden presenteras.

Tangerat köldrekord för december i Australien

I den östra delen av Australien var det i slutet av förra veckan extremt kallt. Allra kallast var det vid den högt belägna stationen Perisher Valley (1738 möh) i delstaten New South Wales där temperaturen i fredags sjönk till -7,0°. Värdet är, i alla fall preliminärt, tangerat köldrekord för december i Australien. En lika låg temperatur uppmättes i Charlotte Pass (1755 möh) i New South Wales strax innan jul 1999. 

Då det nu är sommar i Australien kan man om man vill även titta på hur fredagens värde från Perisher Valley står sig för sommarmånaderna december-januari-februari. Gör man det finner man att det sommaren 1979 var -7,0° i just Perisher Valley den 17 februari.

Kuriosa: Charlotte Pass

Charlotte Pass uppkallades efter Charlotte Adams, den första europeiska kvinna som 21 år gammal besteg det australiska fastlandets högsta berg Mount Kosciuzsko (2247 möh) februari 1881. Charlotte Pass innehar köldrekordet för Australien på -23,0° uppmätt den 28 juni 1994, samma dag som Sverige spelade 1-1 mot Brasilien i fotbolls-VM.

//Misha