50 grader kallt i Kina

Många kanske förknippar Kina med vidsträckta risfält och varmtempererat eller subtropiskt klimat. Men i de nordligaste delarna kan den centralasiatiska kylan slå till ordentligt. Det är också vad som hänt de senaste dagarna. Stationen Mohe i nordostligaste Kina rapporterade -50,0°C fredagen den 20 januari. Den närliggande stationen Tulihe hade -47,1°C.

Bilden visar en karta över de lägsta temperaturerna i Kina fredagen den 20 januari 2023.
Lägsta temperaturer i Kina fredagen den 20 januari 2023. Illustration SMHI Förstora Bild

Misha har i ett par tidigare blogginlägg skrivit om drygt 60-gradig kyla i östra Sibirien. Nu har denna under bara måttlig lindring nått norra Kina.

-62,4° i Tongulah i Sibirien

Bister kyla i Sibirien med -62,1°

När den sibiriska kylan utbreder sig söderut är det framför allt de kinesiska provinserna Heilongjiang och Inre Mongoliet i nordöstra Kina som får ta smällen. -50 grader i Kina tillhör dock inte vanligheterna och enligt kinesiska meteorologer får man gå tillbaka till 15 februari 1969 för att hitta något liknande. Enligt meteorologen Jim Yang har den aktuella stationen Mohe även det historiska kinesiska köldrekordet på -52,3°C.

Jim Yang kinesiska köldrekord

Inte alls så kallt på andra håll

Hittills i januari 2023 är det Asien som stuckit ut om man letar efter vinterkyla. Den sibiriska kylan är alltid omvittnad hård, men nu i januari har kontrasten mot övriga delar av norra halvklotet varit extra skarp.

Stora delar av Europa och Nordamerika ser ut att kunna få en mild eller mycket mild januari om det fortsätter som de tre första veckorna av året.

Sverker Hellström